La Vanguardia (Català)

Un malson i un somni europeus

- Xavier Mas de Xaxàs

Hi havia una vegada un país com el nostre, europeu, democràtic amb Estat de dret, benestar i drets humans, un país com gairebé tots, amb un passat atapeït de guerres i autoritari­smes, on els principis de la Il·lustració no es van consolidar fins ben entrat el segle XX i on avui, tot just unes dècades després, la democràcia i la governança es deterioren a poc a poc, llastades per les inèrcies de sempre, líders que utilitzen els poders i béns públics com si fossin seus.

En aquest Estat tan familiar, les eleccions són lliures però no molt justes. El Govern té recursos per tergiversa­r les lleis, manipular la informació i crear una elit política i econòmica al seu voltant.

Els empresaris fidels al poder obtenen grans contractes públics i crèdits molt avantatjos­os, mentre els altres pateixen a la perifèria del sistema, perdent clients i finançamen­t. Tothom pot dir el que vulgui però les xarxes socials estomaquen els crítics amb insults i amenaces.

La premsa independen­t perd rellevànci­a. L’opinió pública es mou molt més pels rumors a la xarxa que pel periodisme d’investigac­ió. El Govern pressiona els anunciants perquè evitin els mitjans amb veu pròpia. No hi ha debat i la població ha quedat a la mercè de les consignes del règim. És difícil distingir entre la veritat i la mentida. El cinisme i la desconfian­ça ho envaeixen tot. Pocs s’atreveixen a dir el que pensen del president. La majoria silenciosa té més arguments que mai per anar a la seva. Els joves abandonen Facebook, Twitter i els fòrums amb més incidència política. Es passen el dia a Instagram i Snapchat, jugant a ser feliços sense preocupar-se per l’ordre de les coses.

En aquest Estat, que reconeixem com a proper, hi ha matrimonis gais, dret a l’avortament i grups aïllats de denúncia. També hi ha immigrants sense papers que el Govern deixa en pau si treballen barat i no demanen res.

Creiem que aquest Estat, que ja veiem com a propi, és tolerant, modern, ben ves- tit, amb aeroports interconti­nentals, esportiste­s de primer nivell i entretenim­ent cultural. Encara que perdem poder adquisitiu, tenim els ulls posats en un cotxe últim model.

El nostre passat és horrible però n’estem orgullosos. Traiem pit davant la bandera, l’himne que sona quan tenim un compatriot­a a dalt de tot del podi. Defensem el nostre origen, la petita pàtria, el ranci llinatge, aclamats per un Govern que ens manté en un estat d’excitació nacionalis­ta òptim per als seus interessos. Perquè l’Estat contempora­ni ha substituït la vigilància, la persecució i la repressió del passat per la polaritzac­ió. En té prou amb dividir per controlar. En té prou amb inventar un enemic, col·locar-nos davant els que són diferents, els musulmans i els immigrants subsaharia­ns, per exemple, i fernos veure que són una amenaça tan gran per al nostre mode de vida com abans ho van ser els jueus.

El més important, tot i això, el gran avantatge de poder controlar un Estat modern no rau en perseguir els innocents, sinó en protegir els culpables. Va ser així com l’administra­ció i la justícia es van omplir de funcionari­s i jutges lleials a les consignes polítiques o, el que és el mateix, als interessos de la nació. Així es propaga la corrupció i s’intimida l’oposició.

Hi va haver un dia, no fa molt de temps, quan la nostra democràcia no havia retrocedit tant i nosaltres encara conservàve­m la il·lusió, que vam ser capaços de construir un relat entorn de la idea d’uns Estats Units d’Europa. Després de tants segles a la deriva, aquell projecte prometia col·locar-nos en el costat bo de la història, a la senda del progrés, la millor garantia per a un futur exitós. Dèiem que érem europeus i la més lluminosa de les nostres estrelles del rock va cantar l’Himne de l’alegria. Se’n recorden? “Viu, canta, somia cantat, viu somiant el nou sol on els homes tornaran a ser germans”.

El nostre país imaginat, encara amb morts a les cunetes, es va omplir de guitarrist­es kumbaiàs, trobadors d’Europa, profetes del paradís i, afortunada­ment, els nostres governants, encoratjat­s pels ajuts econòmics de Brussel·les, van començar a cedir sobirania a les institucio­ns comunitàri­es. Aquesta és la part més avorrida del conte. Les institucio­ns són avorrides i l’adjectiu comunitari és massa ambigu. Però també és la part essencial.

A la nostra Europa somiada, en la nostra quimera d’un federalism­e europeu, la política continua sent bruta i els rics continuen sortint amb la seva, però tenim institucio­ns i lleis molt més sòlides.

El funcioname­nt adequat de l’Estat de dret depèn de la integritat i la competènci­a de les persones que tenen el poder per aplicar la llei. Ja hem vist en el nostre Estat inventat que el president pot forçar la llei per afavorir els seus interessos polítics i econòmics. Aquesta discrecion­alitat provoca greus desequilib­ris. Impedeix l’estabilita­t, el consens sobre els grans eixos del model estatal: l’educació, el benestar, l’ordre territoria­l, els drets i llibertats.

Però la Unió Europea és molt difícil que es comporti amb tanta irresponsa­bilitat. Fins i tot ara que sembla que avancem cap a la desunió, amb uns estats ansiosos per recuperar sobirania i altres de decidits a enfortir la integració, les institucio­ns europees garanteixe­n el nostre present en pau. L’administra­ció i la justícia europees són les més honestes, íntegres i profession­als que hem tingut i podem tenir. Elles soles ens salven de la recessió democràtic­a.

L’Estat d’aquest conte s’assembla molt a Veneçuela, Sud-àfrica, Hongria, Polònia, Filipines i una mica als Estats Units de Trump, però també podria ser el nostre. La democràcia retrocedei­x a tot el món, també a Europa.

És per això que si volem continuar vivint en un país lliure de debò necessitem tornar a somiar quan més aviat millor amb els Estats Units d’Europa.

El gran avantatge de controlar un Estat modern no rau en perseguir els innocents, sinó en protegir els culpables

 ?? MICHAEL PROBST / AP ?? Europa és el millor antídot contra el retrocés de la democràcia que provoquen els populismes
MICHAEL PROBST / AP Europa és el millor antídot contra el retrocés de la democràcia que provoquen els populismes
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain