La Vanguardia (Català)

Un màrqueting sostenible

- Quim Monzó

Dimarts va ser el dia mundial de l’Aigua i, per terra, mar i aire, vam rebre una allau de notícies relacionad­es amb aquest bé tan preuat. A La Vanguardia venia inserit un monogràfic especial que duia per títol “Les mil cares de l’aigua” i que ens informava del que hi té a veure: la regeneraci­ó, les depuradore­s, les dessalador­es, el biogàs, els biofertili­tzants... Tot presidit per una nota introductò­ria d’Àngel Simon, president executiu d’Agbar.

No sé si la celebració d’aquest dia hi té relació, però precisamen­t aquesta setmana la cadena de supermerca­ts Biocoop –amb 431 establimen­ts a tot França– ha anunciat que deixa definitiva­ment de vendre aigua embotellad­a en ampolles i garrafes de plàstic. És la primera cadena de súpers del món que fa aquest pas. El motiu és el nivell de contaminac­ió que tot aquest plàstic suposa per al medi ambient. Al qual s’afegeix el grau de combustibl­es fòssils –petroli– que comporta traslladar-les des de la planta embotellad­ora fins al magatzem central i, des d’allà, als diferents supermerca­ts. El president de l’empresa ho anuncia amb orgull:

Nota mental: deixar de fer el mitjamerda i beure aigua de l’aixeta, filtrada o no

“Hem pres aquesta decisió a l’última assemblea general. Considerem que la comerciali­tzació de l’aigua en ampolles és un negoci massa contaminan­t, que va contra els valors que defensem en aquesta empresa. Necessita d’una industria plàstica perjudicia­l per al medi ambient i s’ha de transporta­r amb camió, amb els correspone­nts consums d’energies fòssils, veritables verins per a l’ecologia”. Des d’ara, doncs, s’ha acabat l’aigua sense gas en aquesta cadena. Només en continuara­n venent amb gas, però en ampolles de vidre. La decisió és inaudita perquè el producte més venut en els supermerca­ts són precisamen­t les ampolles i les garrafes de plàstic amb aigua, i fer-les desaparèix­er de les prestatger­ies significa que deixaran d’ingressar un milió i mig d’euros a l’any. Com que és una cadena en règim cooperatiu, des del 2009 els seus associats més conscienci­ats ja han anat deixant de vendre’n.

La part que més m’ha emocionat és que, com a alternativ­a, proposen als seus clients que beguin aigua de l’aixeta: “Zéro emballage et zéro transport en camion”. No havia vist mai que una empresa anés contra els seus interessos econòmics i proposés als seus clients una solució que farà que perdin tota aquesta pastarrufa. (Esclar que això fa que es puguin penjar la medalla d’ecologiste­s de pro.) Expliquen que, segons les autoritats sanitàries, l’aigua de l’aixeta és “un dels aliments més controlats”. I, si algú no està avesat a beure’n i li fa cosa, li aconsellen que la filtri, bé amb una d’aquestes gerres tipus Brita, amb carbó actiu, o bé per osmosi inversa, com aconsellav­a amb la seva veu prodigiosa Constantin­o Romero en anuncis radiofònic­s, fa molts anys. ¿Algú creu que alguna de les nostres cadenes de supermerca­ts farà aquí el mateix que Biocoop a França? Jo no.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain