La Vanguardia (Català)

L’obra de les Glòries entra en la fase més delicada

Els treballs a la plaça es comencen a concentrar sota els túnels ferroviari­s d’Adif, vells i en un estat deficient

- SILVIA ANGULO Barcelona

Els veïns de les Glòries es van reunir ahir amb els representa­nts municipals per conèixer de primera mà l’auditoria tècnica que revela un sobrecost i un important retard en la construcci­ó dels túnels que discorrera­n sota la plaça. Les entitats veïnals es van mostrar preocupade­s pel possible alentiment o paralitzac­ió de les obres després de l’anunci de l’Ajuntament d’elaborar un informe jurídic. Aquest avaluarà les possibilit­ats legals que hi ha de continuar l’obra amb les màximes garanties i analitzarà si són possibles sancions econòmique­s. En la trobada d’ahir es va explicar als veïns que els treballs entren ara en la fase més delicada, ja que es comença a treballar sota la zona més propera als túnels ferroviari­s d’Adif, que presenten un estat “deficient”, segons l’auditoria. Els responsabl­es de l’empresa pública Barcelona Infraestru­ctures Municipals (Bimsa) van assegurar que, precisamen­t perquè les estructure­s són antigues, s’està extremant al màxim la seguretat per evitar qualsevol risc o inestabili­tat del terreny.

L’auditoria de l’Institut de Tecnologia de la Construcci­ó de Catalunya (Itec) atribueix el sobrecost del 20% (12 milions d’euros) i la demora de 19 mesos a una sèrie de deficiènci­es imputables a l’empresa projectist­a i a les constructo­res. Cal recordar que les nombroses estructure­s trobades al subsòl, que no se sabia que es trobaven allà, han obligat a rebaixar la cota dels túnels un metre i mig. Aquesta és una de les principals causes de la desviació pressupost­ària.

Les reaccions dels grups municipals al resultat de l’auditoria no es van fer esperar. El regidor socialista Daniel Mòdol, autor de l’anterior projecte de reforma, va assenyalar que la ciutat pagarà un preu massa alt per la mala gestió política d’aquells que no van voler escoltar els tècnics. “N’hauríem de prendre nota tots. És la crònica d’una mort anunciada, una obra faraònica innecessàr­ia que posposa sine die les Glòries del pacte del 2007,” va declarar.

El regidor republicà Jordi Coronas també es va mostrar crític a la sortida de la reunió. Va dir que no entenia com l’Ajuntament va acceptar en l’oferta tècnica de les constructo­res un pla de treball de 24 hores, quan les ordenances municipals no ho permeten. “Bimsa l’hauria d’haver rebutjada, aquesta opció. No és normal que ara l’assenyalin com una de les moltes causes del retard”, va afegir.

Per la seva banda, la presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías, va exigir a l’alcaldessa Ada Colau que “doni explicacio­ns sobre com es procedirà des de l’Ajuntament per garantir el finançamen­t de la infraestru­ctura i com es pagarà”. Mentrestan­t, el regidor del PP Javier Mulleras va reclamar que s’aclareixi si els sobrecosto­s i els retards són conseqüènc­ia de circumstàn­cies sobrevingu­des i quina part és atribuïble a errors d’adjudicaci­ó. També va demanar al govern municipal que s’evitin noves demores i desviacion­s pressupost­àries.

Els grups lamenten l’alt preu que haurà de pagar la ciutat per una mala gestió política

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain