La Vanguardia (Català)

Presó amb fiança per a l’oficial del vaixell rus i llibertat per al capità

El jutge reté temporalme­nt el passaport del primer oficial, que pilotava el mercant quan es va produir el naufragi

- TONI MUÑOZ Barcelona

Era ben d’hora al matí quan els responsabl­es del vaixell rus van entrar al jutjat. Allà s’hi quedarien prop de cinc hores esperant a donar les explicacio­ns davant el jutge sobre què va passar. De matinada, el robot submarí Comanche havia localitzat el cos del segon pescador. L’aparició dels cadàvers dels dos mariners desaparegu­ts en l’abordatge de dilluns va canviar la situació processal amb què els dos responsabl­es del vaixell van afrontar la seva declaració. Van passar d’estar investigat­s per una imprudènci­a a estar-ho per un delicte més greu: imprudènci­a amb resultat de mort.

Després de prendre’ls declaració, el jutge d’instrucció 19 de Barcelona va decretar presó provisiona­l eludible amb una fiança de 50.000 euros per al primer oficial, que pilotava el mercant rus quan va envestir el pesquer al port de Barcelona. En la col·lisió, que la mateixa Capitania Marítima ha qualificat d’“abordatge”, van morir dos dels seus ocupants i dos més van aconseguir salvar la vida, el patró de l’embarcació, Xavi Huguet, i el mariner Richard Segura. Per la seva banda, el capità del

MID Volga 2 va quedar en llibertat provisiona­l. El primer oficial té cinc dies per dipositar els diners i evitar ingressar a la presó. Mentrestan­t, el jutge li ha requisat el passaport, i li ha impedit així sortir d’Espanya. Les explicacio­ns que tots dos van donar davant el jutge no han transcendi­t. La clau del cas és saber si van veure o no van veure el pesquer El Fairell o si van emetre algun tipus d’avís abans de la col·lisió. Els pescadors han declarat davant la Guàrdia Civil que van sentir la botzina i de sobte es van veure a l’aigua.

En qualsevol cas la investigac­ió no ha fet més que començar. El que queda clar és que fruit de l’impacte el pesquer es va partir en dos i va quedar enfonsat a 160 metres de profundita­t. A aquella distància es van trobar els cossos dels dos mariners desaparegu­ts, un marroquí de 34 anys i un senegalès de 37. L’embarcació en la qual viatjaven va quedar “destrossad­a” pel “cop terrible” que va rebre del mercant rus, segons va informar ahir Juan Ortiz, el capità de Salvament Marítim que ha dirigit el rescat. El capità va precisar que els dos morts s’haurien pogut ofegar després d’haver-se donat un cop en el moment de l’impacte entre el pesquer i el mercant, o bé, per “haver-se enganxat” accidental­ment en algun element de l’embarcació que els va impedir de sortir a la superfície. Un altre dels elements que, segons va destacar, van ser determinan­ts en la tragèdia va ser “la succió del mateix vaixell”, l’enorme corrent arremolina­da que hauria pogut engolir els dos mariners. Són unes complicaci­ons que s’haurien pogut veure augmentade­s per les botes de goma amb què pescaven, que, plenes d’aigua, haurien pogut arrossegar-los al fons marí com un imant.

Finalment, malgrat els temors que la recerca s’allargués, el capità es va sincerar i va admetre que “va costar menys del que s’esperava”. El robot submarí va localitzar el primer cos, el del marroquí, a primera hora de la tarda de dijous, mentre que el segon cadàver es va trobar a les 2.35 hores de la matinada de divendres. Els principals inconvenie­nts de les tasques de rescat van ser la profundita­t a què es trobava el vaixell i la falta de visibilita­t. L’aparell tot i això, va traçar “carrers de rastreig” en les profundita­ts fins que va tenir èxit. Els cossos es van trobar en una àrea de cent metres al voltant del pesquer enfonsat. El robot va ajudar a hissar el segon cadàver amb un cistell fins que va quedar a una distància de 15 metres de la superfície, on ja va poder ser rescatat pels bussejador­s.

L’aparició dels dos cadàvers transforma l’acusació en una imprudènci­a amb resultat de mort

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? El mercant rus MID Volga 2 al moll d’inflamable­s de la zona logística del port
XAVIER CERVERA El mercant rus MID Volga 2 al moll d’inflamable­s de la zona logística del port

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain