La Vanguardia (Català)

La lliçó de Freginals

Les famílies de les 13 noies exigeixen aturar a escala europea els trajectes ‘low cost’ nocturns amb autocar

- ESTEVE GIRALT Freginals

Quilòmetre 333 de l’AP-7. Al costat de l’autopista, als peus de la serra del Montsià, vora el pas de camions, turismes i algun autocar, davant la tanca amb rams de flors que separa la carretera, el pare i la mare d’una de les 13 noies mortes a Freginals escolten els metges del Sistema d’Emergèncie­s Mèdiques (SEM). Mercedes Villalobos va ser una de les primeres a atendre les víctimes a dins de l’autobús mateix. “Cap no va morir després de l’accident, es va actuar molt bé i molt de pressa”, explica amb emoció la metgessa davant la mirada trista dels pares.

Cinc de les famílies d’aquelles 13 estudiants d’Erasmus, quatre procedents d’Itàlia i una de l’Uzbekistan, van tornar ahir al lloc de l’accident. Ho van fer per assistir a l’acte d’homenatge impulsat pel poble de Freginals. Un any i quatre dies després de la tragèdia es continuen buscant respostes. “La investigac­ió s’ha centrat només en el conductor de l’autobús, però la responsabi­litat és també dels que van planejar el viatge. Les famílies volem que s’obri el focus”, va dir Constanza Scarascia, germana d’una de les noies. Tenia vint-i-cinc anys.

El cas continua obert al jutjat d’Amposta amb el xofer de l’autocar com a únic investigat per 13 presumptes delictes d’homicidi per imprudènci­a. Ahir la Constanza va prendre la paraula com a portaveu de les famílies per demanar que el sinistre serveixi d’aprenentat­ge. “Hem creat una associació amb totes les famílies perquè tragèdies com les de Freginals no passin mai més; prou de viatges barats planejats durant la nit amb imprudènci­a a Europa i més controls dels transports”, va reclamar Scarascia, destrossad­a però serena.

Les famílies van expressar també el seu malestar per les paraules del conseller d’Interior, Jordi Jané, que dilluns va insistir que la majoria de les víctimes no es van cordar el cinturó de seguretat. “L’autobús va quedar destrossat”, van recordar les famílies.

El dolor i les conseqüènc­ies d’un dels pitjors accidents d’autobús de la història a Catalunya es podien sentir davant el monòlit amb una flor forjada en ferro en record de cadascuna de les víctimes. Amb les llàgrimes i el silenci, reflexió i reivindica­cions. “Hem de fer tot el possible per culminar amb èxit el que s’està treballant des de la Generalita­t com a conseqüènc­ia de l’accident de Freginals, per intentar eliminar totes les tragèdies evitables”, va demanar Josep Roncero, alcalde d’un poble commogut encara amb un sinistre que va deixar 36 ferits, molts amb greus seqüeles. “Em comprometo que la seva memòria estarà sempre lligada a la història del nostre poble”, va afegir.

Al monument erigit al costat de l’AP-7, en una finca cedida per un veí entre camps d’oliveres i horts, amb 13 xiprers a banda i banda, s’hi han gravat els noms i les nacionalit­ats, fins a sis, de les víctimes. Molts veïns espontània­ment han vingut al llarg de l’últim any al lloc de l’accident per deixar-hi flors. Freginals no oblidarà la matinada del 20 de març del 2016.

“Prou de viatges barats planejats de nit amb imprudènci­a per Europa”, demana la portaveu de les víctimes

 ?? ANNA FERRÀS / ACN ?? La Constanza, germana d’una de les joves mortes en la tragèdia de Freginals, recull una rosa blanca
ANNA FERRÀS / ACN La Constanza, germana d’una de les joves mortes en la tragèdia de Freginals, recull una rosa blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain