La Vanguardia (Català)

L’addicció al joc va lligada a altres trastorns i es dispara entre els joves

La dependènci­a és similar a la de les drogues, però en aquest cas no hi ha metadona

- JAVIER RICOU Lleida

Se les coneix com a addiccions conductual­s. No hi ha una substància concreta a què enganxar-se, com passa amb les drogues, però sí que es genera en la persona una dependènci­a similar a la que provoca la ingesta d’estupefaen­ts. L’addicció conductual s’ha fet més visible en una societat rendida a l’ús de les noves tecnologie­s, on l’addicció al joc ha trobat un nou filó. L’ordinador o els telèfons intel·ligents en són l’eina, com ho és la xeringa per a l’addicte a l’heroïna o el bar per a l’alcohòlic. Així doncs, l’origen del problema d’aquestes addiccions modernes provocades per les noves tecnologie­s no rau en aquells aparells que ens fan la vida més fàcil, si no en el contingut que hi corre o en les infinites possibilit­ats que ens ofereix la xarxa. Així ho afirma Ignacio Busarte, psiquiatre i membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Patologia Dual (SEPD).

L’addicció conductual és la perxa triada per als debats i ponències del I Congrés Mundial de la World Associatio­n of Dual, que sota el paraigua de la SEPD se celebra aquests dies a Madrid. I el joc patològic guanya en aquestes jornades un protagonis­me especial. Per què? Respon Ignacio Busarte: “El joc patològic està inclòs en la classifica­ció d’addiccions per les evidències neurocient­ífiques que permeten equiparar-lo a l’addicció de qualsevol substància. I aquesta addicció és entre dos i quatre vegades més freqüent entre joves d’edats compreses entre els dotze i disset anys que en adults”. Una altra advertènci­a llançada per Busarte: “Entre el deu i el catorze per cent d’aquests adolescent­s corren el risc de desenvolup­ar una addicció al joc en la vida adulta”.

Els experts han constatat que per patir una addicció d’aquest tipus –aquí s’inclouen, a més del joc patològic, les compres compulsive­s, la dependènci­a d’internet o el consum de pornografi­a– s’ha de produir el que els experts denominen “patologia dual”. O el que és el mateix, “aquest tipus d’addicció va lligada en la majoria de casos a altres trastorns mentals”, assegura Ignacio Busarte. Ansietat, hiperactiv­itat, comportame­nts obsessius i convulsius, dèficit d’atenció... Són alguns dels trastorns

Amb la xarxa l’alerta salta quan es roben hores de son, hi ha irritació i es descuida la feina del dia a dia

previs que afavoreixe­n l’addicció conductual. Per combatre el problema, afegeix aquest psiquiatre membre de la SEPD, “cal treballar més en la prevenció, a detectar a temps aquests trastorns en adolescent­s per tractar-los abans que sigui massa tard”. Si aquesta dependènci­a està relacionad­a amb l’ús de l’ordinador o el telèfon, retirar aquests aparells no és la solució. No hi ha una metadona que supleixi la dependènci­a a les noves tecnologie­s –com en els casos de drogoaddic­ció–, així que la batalla s’ha de centrar en el diagnòstic precoç o control dels continguts de la xarxa que consumeix aquella persona amb risc.

Pel que fa a l’addicció a internet (un altre tema tractat en aquestes jornades), el problema no són les hores d’ús d’aquestes tecnologie­s. “El que és determinan­t és el grau d’interferèn­cia que el temps que s’hi dedica causa en la vida quotidiana”, indica Enrique Echeburúa, catedràtic de Psicologia Clínica de la Universita­t del País Basc.

Hi ha una llista d’alertes que avisen quan l’ús d’internet passa a conventir-se en addicció. La persona que pateix aquest problema sol autoengany­ar-se i menteix quan se li pregunta quantes hores ha estat connectat. Els experts aconsellen actuar quan l’ús de les tecnologie­s roba hores de son, descuida activitats importants del dia a dia, fa que sorgeixi irritació quan un no es pot connectar o la persona s’aïlla del món real, no rendeix en els seus estudis i només es relaciona pel món cibernètic.

 ?? BILL HINTON#74239 / GETTY ?? L’ús d’internet es pot arribar a convertir en una addicció
BILL HINTON#74239 / GETTY L’ús d’internet es pot arribar a convertir en una addicció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain