La Vanguardia (Català)

María Llopis: “També els homes es queden embarassat­s”

- X. AYÉN Barcelona

Ple espectacul­ar al teatre del CCCB per escoltar quatre assagistes girant com un mitjó el concepte tradiciona­l de maternitat, entre rialles i aplaudimen­ts del públic. Amb el lema La família ha mort, visca la família, la sociòloga israeliana Orna Donath (que ha estudiat les dones que es penedeixen de ser mares), l’activista postporno María Llopis (que reivindica formes alternativ­es de maternitat) i l’escriptora Brigitte Vasallo (que rebutja l’etiqueta social de mare) van debatre sobre el tema, moderades per l’escriptora Bel Olid, autora de Feminisme de butxaca. Es veien diversos nadons i nens entre el públic, els més rebels dels quals eren consolats a l’entrada per un nombre similar d’homes i dones.

Donath, que l’any passat va publicar Madres arrepentid­as (Reservoir Books) va explicar que “el fet que la societat silenciï el sentiment de penediment respecte a la maternitat significa que el veu com a clarament disfuncion­al, però és un sentiment molt humà que és lògic que s’apliqui a tota mena d’experiènci­es”.

Per María Llopis, autora de Maternidad­es subversiva­s (Txalaparta), “el meu llibre és sobre el plaer de la maternitat, un tema que no trobava espai per parlar-ne en el meu petit món de fa uns anys, quan em dedicava a estudiar la teoria queer. Plantejo l’embaràs, el part i la lactància com a estats sexuals de l’individu. Mostro coses com que un home pot quedar embarassat, i de fet hi entrevisto a un pare trans. També parlo amb una dona que va tenir dos parts orgàsmics, un gran tabú del qual no es parla. Ella ho va explicar a la seva mare, que li va respondre: ‘A mi em va passar el mateix, però no em vaig atrevir a dir-ho al teu pare’”.

Brigitte Vasallo, per la seva banda, va oferir unes xifres esgarrifos­es sobre població esterilitz­ada per força des dels anys trenta fins avui mateix: jueus negres a Israel, gitanos i depressius a Suècia, indí-

genes al Perú... I va advocar perquè l’etiqueta de mare quedi restringid­a “a un acte privat entre el meu fill i jo, però que no sigui una categoria social”.

La vida continua. Avui, Jo Nesbø xerra amb Marc Pastor (12 h) sobre policies a Noruega i a Catalunya, el divulgador dels Estats Units Carl Safina explica com pensen i senten els animals (18.30 h), Kim Stanley Robinson i Ian Watson debaten sobre el gènere del clima-ficció (19.30 h), el cineasta Werner Herzog disserta sobre –és literal– Èxtasi i terror en la ment de Déu (21 h) i es projecten documental­s sobre Bukowski (19.30 h). Hi ha altres festivals, és cert, però no són Kosmopolis.

 ??  ??
 ?? ROSER VILALLONGA ?? La mare de tots els debats. D’esquerra a dreta, Orna Donath, María Llopis, Bel Olid i Brigitte Vasallo ahir al teatre del CCCB, ple a vessar durant el festival Kosmopolis
ROSER VILALLONGA La mare de tots els debats. D’esquerra a dreta, Orna Donath, María Llopis, Bel Olid i Brigitte Vasallo ahir al teatre del CCCB, ple a vessar durant el festival Kosmopolis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain