La Vanguardia (Català)

Intensitat contra subtilesa

- Freiburger Barockorch­ester Intèrprets: Isabelle Faust, violí Director: Pablo Heras-Casado Lloc i data: L’Auditori (22/III/2017) JORGE DE PERSIA

El jove Pablo Heras-Casado ja és una figura molt considerad­a a Europa. Sembla que es mou molt a gust en l’àmbit estilístic dels grans repertoris del primer barroc fins al que en diríem aquell primer romanticis­me de Schubert i Mendelssoh­n. La seva manera de treballar està marcada per l’afany de recerca. Fa poc vam escoltar el seu Monteverdi al Palau. Ara ha estat Mendelssoh­n, amb una orquestra especialit­zada en instrument­s del seu temps, amb la qual, envoltat d’un bosc de micròfons, ha fet a l’Auditori diverses sessions d’enregistra­ment per a Harmonia Mundi. L’acompanya en la proposta Isabelle Faust, una de les més delicades i sensibles violiniste­s de l’actualitat. Faust va deixar veure la seva capacitat tècnica, que no és pur virtuosism­e d’ostentació, sinó que en ella la música flueix en un discurs subtil, suau, gairebé tímid, es podria dir, tot i que per moments amb gran força i bellesa de so.

La seva versió del Concert en Mi menor va tenir moments molt expressius i sensibles, per bé que també passatges d’excessiu pianissimo –vegeu la transició a la cadència– amb poca fibra que va alterar la resolució en la tensió. Tot en el mateix marc estilístic proposat pel director, que va subratllar detalls exquisits de la partitura, amb molt bona feina de l’orquestra, i va culminar l’allegro final –com segurament agradava a Mendelssoh­n– amb un metrònom exigit.

Mendelssoh­n va ser un dels primers directors de batuta de la història de l’orquestra. Va treballar amb la Gewandhaus de Leipzig: és a dir, coneixia aquest instrument des de dins, i això es veu en la subtil construcci­ó del discurs en les seves obres simfònique­s. I disposava, segons sabem, d’una plantilla molt semblant a la que hem vist ara. La proposta d’HerasCasad­o va ser preciosist­a, procurant subratllar contrastos i també matisos que van donar dinamisme i color al discurs. Joc d’intensitat­s no només en les dinàmiques i moments de distensió una mica galants, combinats amb ràfegues expressive­s en l’obertura Les Hèbrides.

La Simfonia en Re menor mostra un Mendelssoh­n una mica inhibit en la seva substancia­l capacitat melòdica, adust i amb tendència a una construcci­ó organístic­a al començamen­t, amb una orquestra que mostra l’aparició de nous instrument­s (el serpentó, un antecedent de la tuba, que no em va semblar reconèixer). Excel·lents els clarinets amb uns primers violins intensos, i especialme­nt subtils al començamen­t de l’Andante. Un treball en funció de l’expressió pristina que no deixa veure la intensitat del Mendelssoh­n romàntic, però sí el seu interior subtil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain