La Vanguardia (Català)

Amb pas ferm

‘La roja’ goleja sense contemplac­ions a Gijón una Israel molt inferior

- CARLOS NOVO

Espanya va complir a Gijón i amb una còmoda victòria contra Israel va mantenir la primera plaça del seu grup de classifica­ció per al Mundial de Rússia. Quan va començar el partit tots els condiments extraespor­tius que havien marcat els prolegòmen­s –amb manifestac­ió antiocupac­ió dels territoris palestins inclosos– va passar a segon pla. Sobre la gespa d’El Molinón va manar l’Espanya de Lopetegui, molt superior a Israel malgrat alguns ensurts defensius. Itàlia també va superar Albània a Palerm i colidera el grup amb la roja.

La victòria d’Espanya es va basar en el mig del camp, cosa que no és novetat quan es disposa de la qualitat d’Iniesta, Thiago i Busquets. Israel va ser una mica el que s’esperava, un equip que es va ajuntar molt al darrere protegint el seu porter, que va sortir així que va poder al contraatac, massa poc davant una roja ferma, més eficaç que brillant.

A Espanya no li va costar gaire de reflectir al marcador la superiorit­at. Va marcar abans del quart d’hora en una acció en què va plasmar la seva millor tècnica. Jordi Alba va filtrar una passada entre les cames del defensor i Silva va batre el porter, de nom Marciano, també amb una rematada entre les cames. Una doble sotana que rubricava una rematada anterior de Thiago al travesser, ja al minut cinc de joc.

Israel va encaixar el gol de mala manera. Espanya va dominar a plaer. Iniesta buscava una vegada i una altra les bandes, on Silva i Vitolo entraven amb de molt perill. Potser el problema d’Espanya va ser el de sempre. Mastega tant el joc que li costa traduir en ocasions el seu domini de la pilota. Tant li va costar a Espanya el segon gol que Israel a poc a poc va anar creixent i va tenir l’empat a pocs minuts del descans en una contra fulgurant que va acabar en un cop de cap d’Einbinder que va obligar De Gea a una aturada formidable. L’ensurt va fer posar les piles a la roja, que va tibar per marcar el segon en l’afegit: una espectacul­ar passada de Thiago sobre Vitolo que el canari va rematar col·locat davant la mitja sortida de Marciano en una pilota que va entrar plorant.

Amb el 2-0 al descans el partit semblava resolt, però per si hi havia dubtes Espanya va començar fort la segona part i va marcar el tercer al minut cinc, un gol a pilota aturada, una sort que no té gaire la roja. Va treure de cantonada Thiago i va irrompre al cor de l’àrea per rematar de cap Diego Costa, fins aleshores poc participat­iu. L’hispanobra­siler no deixa de ser un cos estrany en una selecció que fa del toc la seva senya d’identitat.

Amb els tres punts ja en lloc segur

Thiago va jugar un dels seus millors partits amb la selecció espanyola i es va fer l’amo del migcamp

Lopetegui va optar per refrescar l’equip amb canvis en què es tenien molt en compte els minuts jugats. Primer va retirar el millor del partit, Thiago, per Koke, un jugador que a la selecció li costa oferir el nivell que ofereix a l’Atlètic. El següent d’anar als vestidors va ser Iniesta, aplaudit de valent per El Molinón quan va ser substituït per Isco. Quedaven vint minuts i les relaxacion­s es paguen. Israel li havia posat les coses difícils a Itàlia i encara tenia coses per dir, ja que fins aleshores havia tingut molt poc domini en el partit.

Israel va marcar en la seva primera aproximaci­ó a l’àrea de De Gea, ja a la mitja hora del segon temps. També va ser una acció a pilota aturada. Una falta penjada a l’àrea que Gherson va rematar de cap molt bé. La pilota va anar al pal. Ningú de la defensa espanyola no va poder caçar el rebot i la pilota li va arribar morta a Refaelov, que la va clavar a la xarxa de la porteria espanyola d’una forta gardela.

Amb menys de deu minuts per a l’acabament Israel va agafar aire. Per primera vegada va creure en si i va obligar Espanya a un esforç per al qual ja no estava preparada. Lopetegui va fer escalfar-se Aspas, que va debutar en partit oficial entrant per Vitolo. El de Moaña ja havia jugat un amistós a Wembley.

L’escomesa final d’Espanya la va portar a aconseguir un gol als minuts finals per obra d’Isco, una jugada en què el malagueny es va obrir camí gràcies a David Silva. Espanya avança amb pas ferm cap al Mundial de Rússia.

Silva, Vitolo, Diego Costa i Isco van ser els golejadors contra un equip d’Israel molt defensiu

?? JUAN MANUEL SERRANO ARCE / GETTY ?? Andrés Iniesta va jugar 70 minuts i va rebre una gran ovació del públic del Molinón
JUAN MANUEL SERRANO ARCE / GETTY Andrés Iniesta va jugar 70 minuts i va rebre una gran ovació del públic del Molinón