La Vanguardia (Català)

Portugal tanca el 2016 amb un dèficit del 2,1%, el nivell més baix en dècades

-

Portugal va tancar el 2016 amb un dèficit públic de 3.807 milions d’euros, equivalent a un 2,1% del PIB. Es tracta del nivell més baix des del 1974 i supera folgadamen­t l’objectiu del 2,5% acordat amb Brussel·les, segons la dada preliminar proporcion­ada per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) de Portugal.

La dada del 2016 és 2,3 punts percentual­s menor a la registrada l’any anterior i suposa la primera vegada que el dèficit lusità se situa per sota de l’objectiu del 3% fixat en el Pacte d’Estabilita­t de la Unió Europea (UE). De cara al 2017, es preveu un desequilib­ri pressupost­ari de l’1,6% del PIB.

El fet que el dèficit acabés per primera vegada per sota del límit de la Unió Europea del 3% reforça les esperances del Govern portuguès d’abandonar el procedimen­t d’avisos per dèficit excessiu aquest any, quan estimen que la bretxa es reduirà més.

“Portugal deixarà enrere finalment el procedimen­t de dèficit excessiu. La sortida reforçarà la confiança en la nostra economia a casa i a fora, incrementa­nt la nostra capacitat per invertir en reformes que impulsin la nostra competitiv­itat”, va assegurar ahir el ministre de Finances, Mario Centeno.

Tot i això, el deute públic de Portugal –que va haver de ser rescatat pels seus socis comunitari­s el 2011– es va incrementa­r l’any passat fins a arribar al 130,4% del PIB. La xifra supera el registre del 2015, quan va suposar un 129%, i se situa lleugerame­nt per sota del nivell rècord assolit el 2014 del 130,4%.

L’economia de Portugal es va expandir un 1,4% el 2016, dues dècimes menys que l’any anterior, mentre que la inflació va assolir l’1,6% interanual el mes de febrer passat, davant l’1,3% registrat al gener, segons les dades de l’INE.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain