La Vanguardia (Català)

El BMN perd 39 milions el 2016 pels sanejament­s

-

El BMN, banc controlat en un 65% per l’Estat a través del Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB), va tornar als números vermells el 2016 al perdre 39 milions d’euros. Segons l’entitat, els resultats negatius s’expliquen per la caiguda dels principals marges i l’esforç en provisions. L’entitat, fruit de la fusió de les caixes de Múrcia, Granada, Penedès i Sa Nostra, va destinar 422 milions d’euros a dotacions, dels quals 119 milions van ser provisions extraordin­àries. Sense aquest esforç excepciona­l, el resultat del banc hauria estat positiu, encara que molt pobre, de tan sols 44 milions.

En un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el BMN –del qual va ser conseller Luis de Guindos abans de ser ministre d’Economia– va explicar que a tancament del 2016 la taxa de morositat del grup va baixar fins al 10,8%. El banc també va rebaixar la cartera d’immobles adjudicats gràcies a unes vendes de 199 milions, un 30% per sobre de les de l’any anterior.

El BMN va ser un dels molts grups bancaris formats amb l’impuls del Govern i del Banc d’Espanya a començamen­ts d’aquesta dècada per intentar esquivar la crisi. L’entitat va néixer el 2010 i va ser capaç d’aguantar les primeres escomeses, però va acabar sent nacionalit­zada el 2013 i va rebre ajuts públics per més de 1.600 milions d’euros per capitalitz­ar-se en un moment en què era impossible fer-ho al mercat. Anys després, amb el projecte de treure-la a borsa al bagul dels records, el Govern ha constatat que és impossible recuperar els diners i, després d’una subhasta merament formal i sense cap oferta sobre la taula, ha optat per integrar el BMN a Bankia per maximitzar-ne el valor.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain