La Vanguardia (Català)

Vent a favor per a la vela rígida

Bound4blue ultima una ronda de finançamen­t d’1,35 milions d’euros

- Barcelona

Les veles rígides són un sistema eficient de propulsió de vaixells pensat per reduir el consum de combustibl­e i les emissions contaminan­ts. Durant la crisi del petroli de finals dels anys setanta, al Japó hi va haver vaixells que van utilitzar veles rígides, però el sistema no va resultar viable, i aquells vaixells van tornar al petroli. Ara la tecnologia ha fet passos de gegant i el context econòmic i mediambien­tal global torna a ser favorable per rellançar les veles rígides: aquesta és, almenys, l’aposta de Bound4blue, una empresa sorgida d’un projecte d’estudiants d’enginyeria aeronàutic­a. José Miguel Bermúdez, Jordi Salas, Cristina Aleixendri i David Ferrer van crear l’empresa el 2014 per desenvolup­ar un sistema de veles rígides que prenen la forma d’una ala d’avió, i que tenen patentat. “El moment és òptim: el 2020 entra en vigor una normativa que limitarà les emissions de sofre dels vaixells, que obligarà a modificar el combustibl­e que utilitzen”, explica Ferrer.

La vela rígida és eficient, durable, plegable i automatitz­able, la qual cosa la fa adequada per a vaixells tanc (de líquids o granelers), vaixells que transporte­n cotxes, fins i tot ferries i creuers, expliquen; tot i això, en els de contenidor­s no resultaria pràctic per la mobilitat de la càrrega.

Bound4blue va començar el 2015, però la primera necessitat va ser finançar la investigac­ió: a finals del 2015 van aconseguir 400.000 euros, entre inversors privats i fons europeus a través d’Acció; són a la incubadora de l’Agència Espacial Europea a Castelldef­els i tenen el taller a Rubí. “Fins ara hem desenvolup­at prototips, l’enginyeria i hem buscat socis tecnològic­s i comercials”.

La idea de Bound4blue és consolidar-se com l’enginyeria que dissenya la vela i determina el sistema de veles més òptim per a cada vaixell. Per això, ja té un primer soci industrial, el grup càntabre Calcom, fabricant d’estructure­s metàl·liques, i un acord amb una drassana, Astander, perquè realitzi la integració en els vaixells. “Pensem que instal·lar 3 veles rígides en un vaixell costarà entre 1 i 2 milions d’euros. Un requisit dels armadors és que el retorn sigui inferior a 5 anys”. Els seus càlculs apunten que l’estalvi de combustibl­e oscil·larà entre el 12% i el 30%, en funció del vaixell i els vents de la ruta.

Per continuar, ara Bound4blue ultima una nova ronda de finançamen­t, amb la qual preveuen rebre abans del mes de maig 1,35 milions d’euros, i que estarà coberta per fons públics (inclòs el Govern de Cantàbria), 150.000 euros de business angels, i també negocien amb dos fons d’inversió.

El pla inicial preveia començar els assajos a terra el 2018 i al mar el 2019. “Però la normativa per al 2020 pot fer que s’avancin els terminis, i ja hem contactat amb un armador espanyol, un d’Islàndia i un altre de Noruega”.

L’enginyeria té un acord amb un grup industrial i una drassana, i negocia amb armadors

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Prototip. Josep Miquel Bermúdez, Cristina Aleixendri i David Ferrer són tres dels fundadors de Bound4blue
LLIBERT TEIXIDÓ Prototip. Josep Miquel Bermúdez, Cristina Aleixendri i David Ferrer són tres dels fundadors de Bound4blue

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain