La Vanguardia (Català)

Visca el vi i les dones

- MAITE GUTIÉRREZ

La latitud 0º amaga un gran misteri. Pel que sembla, a mesura que un s’acosta a l’equador terrestre la població es torna més i més dissoluta. És cosa del clima? Perquè ja se sap què passa quan puja la temperatur­a: la gent meridional surt, s’anima, beu... i fa qualsevol mena de bogeria.

En aquest prejudici ha caigut el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselblo­em. L’holandès ha presentat els països del sud d’Europa com uns irresponsa­bles que malgasten els diners en “alcohol i dones”. Tots borratxos i totes prostitute­s. No com els estalviado­rs ciutadans del nord, que a sobre presten els seus diners.

“El sud ens roba” podria ser el lema de Dijsselblo­em si el copyright de la frase no pertanyés a l’independen­tisme català. Tot i que potser li cedeixen els drets. Les cròniques des de Brussel·les expliquen que l’eurodiputa­t del PDECat Ramon Tremosa ha animat Dijsselblo­em a treure-li els colors a Espanya amb nous arguments: “Si vostè vol criticar Espanya no cal que parli de licor i dones, allà té els trens d’alta velocitat sense viatgers que no van enlloc, els aeroports i les autovies sense trànsit”. Com si a Catalunya no hi hagués serveis infrautili­tzats –aeroport de Lleida-Alguaire, la línia 9 del metro en el tram a l’aeroport del Prat...–. Però segons aquest esquema mental supremacis­ta, allò que al nord és dolent al sud és encara pitjor. Espanyols, portugueso­s, italians i grecs malgasten sense fre, i si Dijsselblo­em baixés a Andalusia només veuria persones que fan la migdiada i ballen sevillanes. No cal ni pensar el que es trobaria a l’Àfrica o l’Amèrica Llatina. El seu racisme i la seva misogínia no suportaria tanta vagància.

 ?? EMMANUEL DUNAND / AFP ?? Jeroen Dijsselblo­em
EMMANUEL DUNAND / AFP Jeroen Dijsselblo­em
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain