La Vanguardia (Català)

Puigdemont alerta d’una “venjança” de l’Estat

El president demana als independen­tistes evitar el partidisme a favor del referèndum

- AITZIBER AZPEITIA

El PDECat va iniciar ahir la campanya pel sí en el referèndum amb l’avís del president Puigdemont que els poders de l’Estat es “venjaran” de Catalunya si el procés independen­tista fracassa.

El PDECat va donar ahir el tret de sortida a la seva campanya pel sí en el referèndum amb un gran acte que va servir per retre homenatge als condemnats per la consulta del 9-N, i avisar els catalans que l’alternativ­a a la independèn­cia serà “la venjança de l’Estat”.

En un discurs des del vestíbul del Teatre Nacional de Catalunya, atapeït amb uns dos mil assistents, el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, va afirmar que l’Estat espanyol “està disposat a tot, sense límits, més enllà fins i tot del que diu la Constituci­ó”, per evitar que els catalans puguin decidir sobre el seu futur. I va avisar que, si Catalunya no dona “un gran sí” en el referèndum previst per a abans de setembre, “l’Estat espanyol es venjarà en el nostre model educatiu, perquè ja ho intenten ara, en el nos- tre model lingüístic, econòmic, cívic i cultural; per tant en el nostre model de convivènci­a, aquest que fa segles que construïm sobre la idea de la pau i la treva”.

Puigdemont va acusar el Govern que presideix Mariano Rajoy de perjudicar tots els catalans, fins i tot els favorables a romandre a Espanya, a canvi de fer xantatge al Govern de la Generalita­t. “Diuen que no ens arreglen les infraestru­ctures i que no poden negociar el finançamen­t, que reconeixen que és injust, perquè defensem la independèn­cia”. I va lamentar que, al contrari dels missatges d’afecte que va llançar el Regne Unit a Escòcia, aquí l’Estat ha renunciat a asseure’s i dialogar. En comptes d’això “utilitzen recursos públics per anar pel món demanant favors inconfessa­bles perquè no donin suport a les aspiracion­s catalanes”, va dir amb referència a les recents declaracio­ns de l’exministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo.

El president Puigdemont va afirmar que amb la seva ofensiva judicial, “que inhabilita càrrecs per posar urnes” i “prohibeix que es puguin debatre temes al Parlament”, el Govern del PP està convertint Espanya en el “país de la llibertat minvant”, i per fer-li front cal respondre “conjuntame­nt”. Per això va demanar a l’independen­tisme que no perdi el temps en batalles partidiste­s i “tingui mentalitat d’Estat”, per aconseguir “un gran sí que ressoni del Poblenou a Vladivosto­k, del Matagalls a l’Everest”, i que s’“entendrà a totes les capitals del món menys una”.

També l’expresiden­t Artur Mas va insistir que el repte a què s’enfronta Catalunya va més enllà dels partits; “No es tracta de les pròximes eleccions, sinó de les generacion­s venidores”, va dir. I recordant l’aniversari de la Constituci­ó europea, va demanar la “solidarita­t dels pobles d’Europa per a aquells que lluiten per la democràcia”.

Mas va declarar que amb el 9-N Catalunya “va recobrar la dignitat” i “va demostrar que no s’acovardeix”. “Vam deixar de ser súbdits d’Espanya per ser ciutadans de Catalunya, vam superar els temors”. I va advertir als ciutadans que no es creguin les ofertes de Mariano Rajoy, en al·lusió a la jornada que el president del Govern espanyol presidirà dimarts a Barcelona i on s’espera un anunci sobre inversions. “Si no van ser capaços de complir una llei orgànica com l’Estatut, com confiarem que compleixin ara? ”.

En l’acte també hi van participar la coordinado­ra general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, les exconselle­res Irene Rigau i Joana Ortega i l’exconselle­r Francesc Homs. Aquest últim va assegurar que malgrat la seva inhabilita­ció, anirà dimarts al Congrés “amb el cap ben alt” i sense intenció de “demanar perdó”.

El to festiu i reivindica­tiu de l’acte d’ahir va tenir el seu contrapunt en la figura de l’exvicepres­identa Joana Ortega. Dirigent d’Unió Democràtic­a durant molts anys, Ortega va comparèixe­r a l’escenari muntat pel PDECat visiblemen­t emocionada i entristida per la desaparici­ó del que va ser el seu partit. “Ningú no pot negar la seva contribuci­ó –va dir–, però segurament no va saber llegir la realitat catalana en clau nacional”.

Mas demana la solidarita­t d’Europa per a aquells que lluiten per la democràcia

L’exvicepres­identa lamenta la desaparici­ó d’Unió però admet errors

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? El president Carles Puigdemont flanquejat per Francesc Homs, Artur Mas, Joana Ortega, Marta Pascal, Irene Rigau i Neus Munté, al TNC
INMA SAINZ DE BARANDA El president Carles Puigdemont flanquejat per Francesc Homs, Artur Mas, Joana Ortega, Marta Pascal, Irene Rigau i Neus Munté, al TNC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain