La Vanguardia (Català)

Addictes al futbol

- Llucia Ramis

Llucia Ramis veu més avantatges que inconvenie­nts en la idea de passar un any sense futbol per avaluar els efectes de l’esport rei en la vida quotidiana de les persones: “El món té sobredosi i cal mesurar la seva addicció, segons les Nacions Unides. El seu projecte, tan ambiciós, ha estat aprovat per les més altes institucio­ns, llevat d’excepcions importants. Els governs de Qatar i els Emirats Àrabs ja han advertit que, quan la iniciativa es dugui a terme, tancaran l’aixeta del petroli”.

El 2020 ha estat declarat any mundial Sense Futbol, i quedarà totalment prohibida qualsevol activitat relacionad­a amb aquest esport. L’objectiu és estudiar fins a quin punt domina la nostra societat: fomenta o no la desigualta­t, determina els moviments migratoris, és el motor de l’economia, estableix l’organitzac­ió horària i defineix les relacions internacio­nals.

Després de la remuntada històrica del Barça contra el Paris Saint-Germain a la Champions s’espera un boom demogràfic al desembre, fruit d’aquella celebració. Però què passaria si extirpassi­n el partit nostre de cada dia? Ens dedicaríem al sexe amb el mateix frenesí d’un gol? Les plataforme­s digitals ja sospesen tornar al porno codificat o dedicar la seva programaci­ó a la cultura. Diuen que han vist Josep Pedrerol pel Kosmopolis, la festa de la literatura amplificad­a al CCCB, sens dubte per reciclar-se.

Els redactors dedicats al sector, de fet, hauran d’aprendre a escriure sense els tics habituals. Fórmules com “els homes del tècnic” de torn, “els cracs culers”, “el conjunt tal”, “la gesta del qual” o “el vestidor blanc”, estan molt gastades.

L’espectacle vergonyós que els pares d’alguns jugadors d’infantils donaren diumenge passat a Alaró ha reobert el debat sobre si el futbol canalitza la violència o la provoca. No

Es tracta d’una ficció utòpica per a uns i distòpica per a d’altres, però seria una revolució

oblidem la guerra que va ocasionar durant cent hores entre Hondures i El Salvador, bombardeig inclòs, que va causar milers de morts l’any 1969. És realment l’opi del poble, o n’és la metamfetam­ina? O el diazepam, si Luis Enrique fa una roda de premsa.

Sigui el que sigui, el món té sobredosi i cal mesurar la seva addicció, segons les Nacions Unides. El seu projecte, tan ambiciós, ha estat aprovat per les més altes institucio­ns, llevat d’excepcions importants. Els governs de Qatar i els Emirats Àrabs ja han advertit que, quan la iniciativa es dugui a terme, tancaran l’aixeta del petroli. Altres detractors denuncien que tenir Messi un any sencer sense jugar és un crim contra la humanitat.

A favor hi ha els gironins que, veient l’ascens del seu equip cada vegada més a prop, temen que es doni una xaronitzac­ió de la seva ciutat com ha passat a Barcelona, tenyida de blaugrana sobretot per la zona de la Rambla. Que hi hagi turistes, bé; però que vagin arreu amb la samarreta és massa. Les visites guiades al Camp Nou es cancel·laran i es congelaran sous i fitxatges. Es requisaran tots els balons des del gener fins al desembre, amb penes de presó per als qui incompleix­in la llei. A les escoles i places, els nins hauran de jugar a una altra cosa. D’acord, tot això és ficció. Però, utòpica per a uns i distòpica per a d’altres, seria una revolució. Si qualsevol altra cosa afectàs d’aquesta manera tots els aspectes de la nostra vida, parlaríem d’invasió, i tindríem por. De moment, caldrà conformar-se amb el fet que el futbol és així. I el món també.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain