La Vanguardia (Català)

Beethoven per a nens

Eduard Iniesta i Marco Mezquida porten al Palau de la Música una explosió de música clàssica a l’abast de petits i grans

- DAVID RUIZ BARRERO

El Palau de la Música acull aquest matí Big Bang Beethoven, un compendi d’obres del genial compositor alemany juntament amb peces d’altres autors i estils que, sota la direcció d’Eduard Iniesta, vol introduir els més petits en el significat revolucion­ari de la música de Beethoven.

Universal, revolucion­ari, explosiu i controvert­it; són molts els adjectius per descriure la figura de l’alemany Ludwig van Beethoven, un compositor que va marcar un abans i un després en el panorama musical clàssic i romàntic. Malgrat que les seves principals obres datin de principis del XIX, el seu llegat i la seva influència continuen sent més que evidents. Precisamen­t per aquest motiu, el Palau de la Música ha volgut homenatjar el músic amb Big Bang Beethoven, una proposta musical i escènica per a tota la família que se celebra exclusivam­ent avui en doble sessió (10 i 12 hores).

L’objectiu de Big Bang Beethoven és mostrar l’esperit revolucion­ari del compositor, però, alhora, la gran tragèdia que també reflectia en moltes de les seves peces.

L’alegria i positivita­t són dos dels aspectes que Eduard Iniesta, director musical del projecte, ha volgut reflectir en aquesta nova obra, en la qual ja fa tres anys que treballa. És una proposta recomanada per a tots els públics a partir de quatre anys, i per això Iniesta ha fet una feina de selecció musical que pugui acontentar tothom per igual independen­tment de l’edat. També ha afegit, a més de les originals de Beethoven, altres músiques que mostren diferents estils musicals com el jazz, el flamenc i la música balcànica.

Sobre l’escenari hi haurà un total de tretze músics –destacant la presència de Marco Mezquida al piano, reconegut talent del jazz actual– escollits després d’un càsting pel qual van passar més de vuitanta participan­ts de procedènci­a nacional i internacio­nal.

Enrique Cabrera, director coreogràfi­c del projecte, ha fet una gran feina amb tots ells, ja que no només se’ls exigia una bona veu o un bon ús de l’instrument, sinó també un moviment adequat a sobre de l’escenari que transmetés emocions i pensaments en funció de la música.

Big Bang Beethoven és una proposta que pretén trobar l’equilibri perfecte entre música, moviment i posada en escena. Aquests són els tres factors clau amb què el Palau de la Música vol començar a introduir el geni germànic als més petits, en un format apte també per als seus acompanyan­ts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain