La Vanguardia (Català)

‘Pole’ passada per aigua

L’empordanès firma la primera ‘pole’ sense disputar-la per la cancel·lació de les sessions

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Maverick Viñales no ha pogut començar amb millor peu les seves aventures en MotoGP, després que la suspensió per la pluja de la sessió de classifica­ció al circuit de Lusail li hagi atorgat, sense necessitat de córrer, la pole de la primera cursa del mundial.

No passarà a la història com la

pole més heroica ni la més èpica de la seva carrera, però a Maverick Viñales tant li va fer que la pluja esguerrés tota la jornada de dissabte del GP de Qatar. El pilot de Roses es va apuntar la seva primera posició preferent de sortida en la cilindrada reina, sense necessitat de disputar la sessió de classifica­ció, estalviant-se el risc de caigudes, i prosseguei­x amb el pla traçat: primer la pole, després la primera victòria i tot seguit el lideratge del Mundial que arrenca avui a Qatar.

Per 11è any consecutiu, el circuit del desert aixeca el teló del campionat de MotoGP, en la nit qatariana, sota els caríssims focus que il·luminen tant com 70 camps de futbol. Però aquesta vegada el capritxós canvi climàtic hi ha afegit un altre ingredient sucós: una colossal tempesta per animar –o trastocar– la festa inaugural. Resultat: cap pilot no va poder rodar ahir i el Gran Premi es va quedar sense sessions de classifica­ció. En conseqüènc­ia, les graelles de sortida s’han configurat amb els temps combinats dels entrenamen­ts lliures. I això ha deixat sorpreses, com veure molt enrere Valentino Rossi (10è) o Jorge Lorenzo (12è).

No han fallat els dos favorits al títol, Viñales i Marc Márquez, que comparteix­en primera línia amb Andrea Iannone. Tots tres, beneficiat­s per la cancel·lació inevitable, justificav­en la mesura adduint la integritat física. “Era molt arriscat sortir a la pista a rodar: el primer de tot és la seguretat dels pilots”, argumentav­a Viñales. “Era molt perillós córrer; el més important és la cursa”, afegia l’italià. “Contra la meteorolog­ia no hi pots fer res, era perillós. Espero que el temps es mantingui estable demà”, deia Márquez, que firmava, d’entrada, acabar avui al podi, si és que la pluja permet córrer (com s’espera), i sobretot si han acabat a temps els treballs d’adequació de la pista.

“El gran problema ha estat que la pista no drenava prou, hi havia molta aigua acumulada”, resumia Loris Capirossi, l’expilot italià, membre de la Comissió de Seguretat de MotoGP, probableme­nt un dels homes que més es van guanyar el sou ahir.

Durant quatre hores el programa d’entrenamen­ts i sessions classifica­tòries va estar enlaire, amunt i avall. Havia de començar a les 16 hora local (dues menys a Catalunya) amb la cursa de l’Asia Talent Cup, de promoció, que va ser la primera que va caure del cartell per les males condicions de la pista. Es va anunciar llavors una redistribu­ció dels horaris: els pilots de MotoGP provarien en una sessió extra els pneumàtics d’aigua per avaluar si es podria córrer, i els de Moto3 retardarie­n la sessió de classifica­ció al final de la jornada. Però ni una cosa ni l’altra. Ningú no va sortir a pista, tret del cotxe de seguretat a comprovar les condicions de l’asfalt i els continus treballs de drenatge i assecatge del terra.

Encara que aparentmen­t l’asfalt semblava en bones condicions, tret d’alguns bassals evidents, hi havia dos problemes poc visibles però bàsics: la pista relliscava molt, “només trepitjar el pit lane ja patinaves” –descobria Viñales–, per efecte de la barreja de l’aigua i la sorra del desert arrossegad­a pel vent; i els vials de servei, d’accés per a les ambulàncie­s i vehicles de rescat, estaven negats d’aigua, com també algunes escapatòri­es de grava, i van haver de drenar-los. “Eren com petits llacs, i algunes parts de la pista semblaven rius, era perillós”, descrivia Márquez.

Per tant, un doble motiu de seguretat dels pilots va prevaler per damunt de tot.

L’ha feta bona, la pluja... I això que amb prou feines hi ha precipitac­ions a Doha, on plou de mitjana 8,8 dies a l’any, uns 75 mil·lilitres en total; al març, el segon mes més plujós, hi ha una mitjana d’1,8 jornades amb aigua i un total de 16,1 mil·lilitres. Doncs amb la tempesta que va començar divendres a la nit i que va continuar durant gairebé tot dissabte es van recollir 22 mil·lilitres a l’observator­i de la Qatar University, a prop del circuit. Una tempesta descomunal, amb aparat elèctric, com no recorden els habitants autòctons ni els expats. Carrers inundats, carreteres convertide­s en rius, túnels col·lapsats, i al circuit del desert, la pista, els vials i les escapatòri­es impractica­bles.

LA SEGURETAT, PRIORITÀRI­A

“Era molt arriscat sortir a la pista a rodar: el primer és la seguretat dels pilots”, justifica Maverick Viñales

UN CIRCUIT POC PREPARAT

Les tempestes caigudes des de divendres van deixar la pista impractica­ble i els vials i escapatòri­es inundats

 ?? MIRCO LAZZARI GP / GETTY ?? El protagonis­ta del dia a la pista va ser Cyclone, un bufador d’aire anomenat Buffalo Turbine, utilitzat per assecar els bassals de l’asfalt
MIRCO LAZZARI GP / GETTY El protagonis­ta del dia a la pista va ser Cyclone, un bufador d’aire anomenat Buffalo Turbine, utilitzat per assecar els bassals de l’asfalt
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain