La Vanguardia (Català)

Albiol pren el control

El nou líder popular es fixa com a objectiu ser la veu dels “constituci­onalistes”

- IÑAKI ELLAKURÍA

L’exalcalde de Badalona ha estat nomenat president del PP de Catalunya.

Després de 18 mesos difícils per a Xavier García Albiol com a coordinado­r del partit, en què ha hagut de cohabitar en la direcció del PP de Catalunya amb Alicia Sánchez-Camacho, l’exalcalde de Badalona va agafar ahir el control de la formació després de ser elegit pel 14è congrés com a nou president. Va obtenir el suport del 92,9% dels 782 compromiss­aris que van participar en la votació.

Aquests resultats aclareixen els dubtes sobre el seu lideratge, però no amaguen la dificultat de la nova etapa que emprèn el partit en ple procés independen­tista i després de les clàssiques lluites internes en el disseny de la nova cúpula, amb una direcció molt ampliada amb deu vicesecret­aris per acontentar tots els sectors.

En el seu discurs previ a la votació, i davant la presència de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, Albiol ja va exercir de president i, mostrant la seva determinac­ió, va llançar un avís de cara als congressos provincial­s que se celebraran els pròxims mesos. “No m’agraden els embolics interns, som aquí per guanyar eleccions, no per guanyar congressos . Si ens distraiem en l’aparta’t tu per posar-m’hi jo, no ens centrarem en l’important”, va dir amb cara seriosa. I és que la primera jornada del conclave, que avui clausura Mariano Rajoy, va estar impregnada per l’ambient tens de les negociacio­ns en vigílies de la cita i que va obligar a reiterar les apel·lacions a la unitat.

Amb voluntat de girar full, en una intervenci­ó en què no va poder contenir les llàgrimes quan recordava la seva etapa a Badalona, Albiol va dir que el seu objectiu passa per recuperar part dels milers de votants que se n’han anat a Ciutadans i erigir-se com els “representa­nts” de tots els catalans que se sentin profundame­nt catalans i molt espanyols.

El flamant president del PPC va afirmar que el moment “excepciona­l” que viu Catalunya els obliga a estar “a l’altura”. Entre altres raons, perquè el PPC, va dir, és l’“únic partit constituci­onalista que té les idees clares”. També es va fixar com a prioritat recuperar terreny en les municipals del 2019 i es va comprometr­e a impulsar l’acció municipal. Un gest de complicita­t a tots els militants i quadres que en els últims anys s’han sentit desemparat­s per la cúpula sortint.

Albiol comptarà per a aquesta nova etapa amb una direcció ampliada i continuist­a amb deu vicesecret­aries, en què la renovació generacion­al promesa no assoleix tota la seva dimensió a favor de la

L’elegit va consensuar divendres la cúpula en un dinar amb Camacho, Millo, Jorge i Alberto Fernández i Cornet

integració. L’organigram­a es va decidir divendres en un dinar en què van participar Albiol, Jorge Fernández, Alicia Sánchez-Camacho, Alberto Fernández, Jordi Cornet i Enric Millo. El primer acord va ser el de situar Santi Rodríguez, un veterà diputat que tenia el suport de Camacho, Millo i Fernández, per a la secretaria general, tot i que Albiol preferia Dani Serrano.

Aclarida la incògnita del número dos del partit, es va decidir que l’executiva passés de quatre a deu vicesecret­aris i donés cabuda a totes les ànimes i sectors. Així, Albiol tindrà tres dirigents de la seva confiança: Alberto Fernández Saltiveri (organitzac­ió), Esperanza García (comunicaci­ó) i Josep Llobet (territoria­l); Alicia Sánchez-Camacho i Enric Millo tindran Concepción Veray (social) i Santi Rodríguez com a secretari general; Alberto Fernández va col·locar Manu Reyes (acció política) i Àngels Esteller (política sectorial), mentre que Dolors Monserrat comptarà amb Antonio Gallego (economia), Alberto Villagrasa (municipal) i Alicia Richard (innovació).

Finalment, i com a vicesecret­ari de consens, Juan Milián per a estudis i programes.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Xavier García Albiol saluda els compromiss­aris del congrés del PPC acompanyat per María Dolores de Cospedal i Alicia Sánchez-Camacho
INMA SAINZ DE BARANDA Xavier García Albiol saluda els compromiss­aris del congrés del PPC acompanyat per María Dolores de Cospedal i Alicia Sánchez-Camacho

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain