La Vanguardia (Català)

El referèndum és “cosa de tots”

- Isabel Garcia Pagan

En un discret racó de la parròquia de Sant Sever de Barcelona hi penja un quadre titulat El miracle del rave i les monedes. El protagonis­ta és un dels sants de la ciutat que fascinen Oriol Junqueras, i no només perquè sigui el seu sant i ho celebrés dijous. El líder d’ERC és avar en explicacio­ns quan se li pregunta sobre com organitzar­à el referèndum que li va encarregar el president Puigdemont, però no perd detall quan parla d’aquest “sant extraordin­ari”. Explica la llegenda que Josep Oriol –el doctor pa-i-aigua, o el taumaturg de Barcelona– va agafar un rave i el va fer rodanxes, que es van convertir en monedes per pagar un dinar. Junqueras alimenta el seu relat assegurant que també tenia el do de la ubiqüitat. “Era capaç de dir missa a dues esglésies alhora. Gairebé com nosaltres, que som capaços d’aprovar pressupost­os, fer referèndum­s, quadrar els números...”, va assegurar a Catalunya Ràdio.

La reducció del dèficit al 0,9% no li atorgarà al vicepresid­ent la santedat, però és políticame­nt d’allò més rendible. No obstant això, el discurs de Junqueras ja no se cenyeix a teories interminab­les sobre el repartimen­t del deute, crèdits a curt i a llarg termini, i el paper dels mercats com a pragmàtics valedors d’una futura independèn­cia de Catalunya. Després d’haver deixat durant mesos en mans de Puigdemont la defensa del referèndum, ara ofereixen junts una imatge de camaraderi­a i gairebé ubiqüitat. Amb el missatge “el referèndum és cosa de tots”, el Govern recupera l’esperit original de Junts pel Sí. Roda de premsa conjunta per les condemnes del 9-N, article conjunt apel·lant al diàleg, dimarts hi ha previst un nou article conjunt sobre els dèficits en infraestru­ctures per rebre Rajoy en la seva nova visita a Barcelona. I ni tan sols es descarta una entrevista conjunta.

Junqueras és a més des d’avui president en funcions de la Generalita­t per absència del titular, de viatge als Estats Units. Serà ell qui plantarà Rajoy en la jornada organitzad­a pel ministeri de Foment al Palau de Congressos de Catalunya. Coincideix amb la reunió del Consell Executiu i això “no és un govern de províncies”, esgrimeixe­n des de la Vicepresid­ència.

Puigdemont i Junqueras volen rebre Rajoy dimarts amb un article conjunt sobre infraestru­ctures

Puigdemont sí que ha demanat al conseller Rull que participi en una taula rodona sobre el corredor mediterran­i amb l’argument que “anem on ens convidin per dialogar”.

Però Junqueras va un pas per davant dels seus socis del PDECat. Ja no és independen­tista, “està independen­tista”, i no actua només com a president d’ERC. El guió de la Vicepresid­ència no admet riscos innecessar­is. Si se li pregunta pel referèndum, garanteix que ho té “tot a punt” o ho estarà; i quan apareix la Fiscalia o l’amenaça de la suspensió del Constituci­onal, el discurs centrifuga les responsabi­litats: “El Govern ho fa tot”. L’oportunita­t d’ERC és oportunism­e per al PDECat. El que tots tenen clar són els terminis mínims per posar en marxa la logística del referèndum. I no té res a veure amb la licitació per imprimir paperetes i sobres d’unes eleccions al Parlament. Pel 9-N, l’encàrrec es va tramitar a través del contracte marc de material de papereria. Com si fossin carpetes o paper corporatiu. En 14 dies, les urnes de cartró sortien de les instal·lacions del CIRE en camions. Gairebé com el miracle del rave i les monedes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain