La Vanguardia (Català)

La Tabacalera estancada

Gairebé quaranta entitats de Tarragona reclamen autogestio­nar un dels magatzems de la vella fàbrica, tancada ja fa deu anys

- SARA SANS Tarragona

Tenen un projecte en què han estat treballant durant més d’un any. Gairebé quaranta entitats de Tarragona han constituït la Plataforma Oppida per convertir un dels magatzems de la vella fàbrica de la Tabacalera –tancada des de fa deu anys– en un espai autogestio­nat per organitzar-hi activitats culturals i socials. Però després de mig any de negociacio­ns amb els regidors, ara l’Ajuntament els convida a esperar-se, com a mínim, fins al desembre, quan se suposa que el pla funcional de la Tabacalera estarà acabat. Després, es convocarà un concurs públic.

“Deu anys d’abandoname­nt i degradació reflecteix­en la desídia i la deficitàri­a política de les autoritats locals en la gestió i recuperaci­ó dels equipament­s en desús”, constata la Plataforma Oppida, que ahir va reunir més de 200 persones per reclamar la cessió de l’M6, un dels quatre magatzems buits de la Tabacalera. La protesta va arrencar a la rambla Nova, davant del Banc d’Espanya, un altre dels equipament­s que l’Ajuntament manté tancat i sense ús des del 2004. A ritme de batucada, el grup va avançar fins a la vella fàbrica, on es va llegir el manifest que subscriuen 38 entitats.

La Tabacalera té un edifici principal d’uns 30.000 metres quadrats, tancat i degradant-se, en què només entren els coloms que es colen pels vidres trencats. A la part del darrere hi ha sis magatzems d’uns 2.800 metres quadrats cadascun. D’aquests, només dos tenen ús: l’M1, en què hi ha les oficines de Tarragona Impulsa i la Capsa de Música, i l’M2, en què s’ha instal·lat l’Arxiu i la Biblioteca Hemeroteca Municipal. La resta de la Tabacalera, que en el futur està previst que aculli el gran Museu Arqueològi­c, la biblioteca i el Museu d’Història, entre d’altres equipament­s, està tancada amb pany i forrellat.

“Volem convertir l’M6 en un espai viu, de gestió comunitàri­a, en què tant les entitats com els veïns puguem fer activitats”, mantenen els portaveus de la plataforma. “Ens sentim enganyats pels regidors d’Urbanisme i Cultura, amb els quals hem estat parlant, i decebuts per l’actuació de l’Ajuntament, que va molt en contra de la iniciativa de la gent”, afegeixen.

A Oppida hi conflueixe­n des de grups de teatre fins a plataforme­s com La Platja Llarga (que va liderar el moviment a favor de la conservaci­ó del litoral de la ciutat), la Colla Jove, la PAH Tarragona, les agrupacion­s d’escortes de la ciutat, els Amics de la Tabacalera, Farts de Soroll, Salvem Ca l’Ardiaca (el palauet en ruïnes i apuntalat davant de la catedral), la Sageta de Foc, Dames i Vells i diverses associacio­ns de veïns.

Entre aquests hi ha els de Llevant (en peu de guerra per la urbanitzac­ió del megabarri de la Budellera), els del Centre (mobilitzat­s també perquè el Banc d’Espanya reobri com a equipament) i els veïns de Residencia­l Palau - Torres Jordi, molt a prop del conjunt de la Tabacalera.

Són entitats d’índole molt diferent que ara donen suport a la cessió municipal del 6% de la fàbrica per dur a terme un projecte com els que ja funcionen en diferents ciutats, com ara la Casa Invisible (a Màlaga), la Tabacalera Lavapiés (a Madrid) i Cant Batlló i L’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona. Oppida la integren un representa­nt de cada entitat: “Ja hem aprovat els estatuts i ens constituir­em quan l’Ajuntament es comprometi a alguna cosa”, afegeixen.

“Compartim la visió d’Oppida, l’M6 pot ser un espai d’autogestió, però hi ha un altre projecte al damunt de la taula, s’han de legalitzar i presentar-se a un concurs”, afirma Begoña Floria, regidora de Patrimoni i portaveu municipal. Floria reitera que el pla funcional que es va anunciar a finals del 2015 s’adjudicarà abans de l’estiu perquè un equip interdisci­plinari el tingui a punt a finals d’any.

El 2010 ja es va presentar un preacord entre les administra­cions per traslladar el Museu Arqueològi­c a la Tabacalera, i el projecte es va quantifica­r en 60 milions d’euros. “Però amb la crisi i cinc canvis al Govern de la Generalita­t no es va poder concretar”, explica Floria.

 ?? XAVI JURIO ?? La protesta va culminar davant de l’M6, el magatzem que la Plataforma Oppida vol convertir en un centre d’activitat cultural i social
XAVI JURIO La protesta va culminar davant de l’M6, el magatzem que la Plataforma Oppida vol convertir en un centre d’activitat cultural i social

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain