El temporal deixa registres històrics en primavera
L’Observatori Fabra a Barcelona va registrar 115 litres per m2 , mentre que al Baix Camp es van acumular gruixos de neu de 30 centímetres
El temporal de pluja, vent i neu que ha colpejat Catalunya en les últimes hores anirà amainant i es desplaçarà cap al nord-oest de la península. Aquesta és la previsió que feia ahir el Servei Metereològic de Catalunya. Les precipitacions es van anar debilitant durant el dia d’ahir en espera que avui s’esvaeixin completament.
L’episodi més fort del temporal es va viure la matinada de divendres a dissabte. A l’àrea de Barcelona i el nord de Tarragona es van produir fortes precipitacions que es van acostar als cent litres per metre quadrat. Mai abans no havia plogut tant un sol dia en un mes de març. El temporal també es va acarnissar al centre de Catalunya on va nevar amb força tenyint de blanc l’Anoia i diversos municipis de les comarques Tarragona i de Lleida. En algunes zones la nevada va deixar gruixos propers als 30 centímetres, com a Prades (el Baix Camp), on es van acumular 27 centímetres, 15 a Artesa de Segre (la Noguera) i 11 a Calaf (Anoia). Les conseqüències del temporal també van ser tràgiques. La circulació de moltes carreteres es va veure interrompuda i a l’Urgell dos conductors van morir en dos accidents. El primer es va produir després de la col·lisió de dos vehicles amb una furgoneta. En el segon sinistre, el conductor va morir després que el seu vehicle sortís de la via donant voltes de campana.
Les carreteres de Lleida i Tarragona van ser les més afectades pel temporal de neu. La C14, entre Tàrrega i Montblanc, va estar tallada durant diverses hores per permetre el pas de les màquines llevaneu, el mateix que va passar a l’AP2 a l’Alt Camp. Les pluges van registrar rècords històrics a Bar- celona i el Vallès Occidental. A la capital catalana es va acumular la quantitat de pluja més gran en un sol dia del mes de març des que el 1913 es comencessin a recopilar aquestes dades. A l’estació de l’Observatori Fabra es van registrar un total de 115 litres per metre quadrat. Com a conseqüència de les precipitacions es va fer un esvoranc a Viladecavalls, en què va caure un turisme en el qual viatjaven diverses persones, que en van sortir il·leses. L’enfonsament es va produir en una carretera contigua a la via fèrria i per evitar que pogués afectar l’estabilitat de la via es va tallar el pas dels trens durant quatre hores, i va quedar afectada la circulació de la línia R4 de Rodalies entre Terrassa-Manresa.
Diversos municipis també van patir talls en el subministrament elèctric per culpa del temporal. A Guissona, 3.000 abonats es van quedar sense llum i a Prades un miler d’usuaris també van trampejar el temporal sense electricitat.
Protecció Civil recomana extremar la precaució davant la crescuda dels rius i evitar aproximar-se als punts baixos, amb especial atenció al Ter, el Llobregat i el Fluvià.