La Vanguardia (Català)

Que no hi falti un restaurant

Nadal i Iglesias entren a la restauraci­ó, i no estan sols

- MARGARITA PUIG Barcelona

Rafa Nadal i Enrique Iglesias. Junts, lluny dels seus escenaris habituals, alçant el polze i més somrients que mai. Què pot unir dos personatge­s tan diferents? Doncs el que uneix molts famosos: que tots han obert un restaurant. En el cas del tennista i en el del cantant, dos. La fotografia que l’inesperat duo de famosos ha viralitzat durant l’última setmana a les xarxes respon a la inauguraci­ó del segon Tatel, el restaurant que pretén convertir-se en “un bon ambaixador de la cultura i la gastronomi­a espanyola a Miami”, expliquen.

Els socis? A més d’Enrique Iglesias i Rafa Nadal, en el nou Tatel hi participa una altra vegada Pau Gasol, el jugador dels San Antonio Spurs, i sobretot la visió de negoci del seu inspirador, que no és cap altre que Abel Matutes, el fill del magnat eivissenc del mateix nom.

El primer Tatel es va inaugurar fa dos anys exactes al número 36 del passeig de la Castellana. De 800 metres i decorat amb l’estil dels clubs clandestin­s que van aparèixer a Amèrica durant la llei seca, en aquest 2017 ha complert la seva promesa de créixer internacio­nalment. A Miami aquest local està dissenyat per Studio Gronda i dirigit per Nicolás Mazier, que va ser el cuiner en cap de Nobu Miami, i promet “les millors croquetes, pop a la gallega, truita farcida i gambes amb allada que es puguin servir als Estats Units”. El seguiran noves obertures i esperen que la pròxima ja sigui a Nova York.

L’aventura de la restauraci­ó acostuma a atreure molts famosos. A alguns els ve de família, com és el cas d’un altre tennista, Fernando Verdasco, correspons­able d’establimen­ts com La Bola, La Rayúa o Casa Verdasco. I d’altres senzillame­nt proven sort i els funciona. O no. Un dels famosos que s’ha erigit en una autoritat afortunada en aquest terreny és Ashton Kutcher. Encara que últimament ha invertit més en tecnologia (empreses d’èxit com Spotify, Foursquare, Airbnb, Flipboard i Skype van rebre en els seus inicis inversions de l’intèrpret de Steve Jobs a la gran pantalla) també ha tret profit de les seves aventures gastronòmi­ques com That 70’s Show, Dolce i Geisha House.

Eva Longoria, en canvi, va haver de tancar el seu club nocturn, Beso, ubicat a Las Vegas per problemes financers. I tampoc no ha estat fàcil la incursió en aquest terreny de Justin Timberlake: el 2007 el cantant va obrir amb Trace Ayala i Eytan Sugarman el Southern Hospitalit­y, i fa un any va tenir problemes amb sanitat, que va detectar brutícia i ratolins al local.

També la seva parella, l’actriu Jessica Biel, té vocació per a la restauraci­ó, de manera que fa un any es va convertir en l’enèsima estrella que es va fer empresària arribada de Hollywood. Biel es va associar amb unes amigues per obrir Au Fudge, un lloc que defineix com a

child-friendly perquè inclou una saleta on els nens estan ben atesos mentre els seus pares sopen tranquils, i que aviat va rebre crítiques a les xarxes. Es podia llegir, per exemple, “Au Fudge està bé... si no t’importa gastar-te 300 dòlars en una sola nit menjant normalet”.

Més exemples? Tots els que vulgueu. Robert De Niro es va apuntar al boom asiàtic, de manera que és un dels propietari­s del Nobu, des que el 2008 aquest cèlebre japonès va obrir la seva seu de La Cienaga Boulevard, dissenyada per David Rockwell. Mark Wahlberg va optar per les hamburgues­es amb el seu Wahlburger­s, i Michael Jordan, per la carn més típicament americana amb el seu Michael Jordan’s Steak House.

Del món del futbol, Mascherano es va unir al restaurant argentí 9 Reinas a Barcelona, i Dani Alves va obrir fa un any Alquimia Fogo amb el seu amic el xef João Alcántara, que és qui defensa la cuina del nou establimen­t del carrer Còrsega, 231, també de Barcelona. Però el que funciona millor és el dels Messi. Després de dos anys de treballs i una inversió de 2,5 milions d’euros, els germans Messi (Rodrigo, Matías i Leo) amb altres germans procedents del sector de la restauraci­ó (els Iglesias: Juan Carlos, Borja i Pedro) van inaugurar al juliol el seu ambiciós projecte a Barcelona: el Bellavista del Jardín del Norte, del que diuen que no pot funcionar millor.

A Madrid al boom de la restauraci­ó s’hi han unit Santiago Segura, amb Oh Bla Bla!; Inma Cuesta, amb La Tourneé, i Paco León, Fele Martínez i Silvia Rey, amb La Rue Creperie.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? MICHAEL BEZJIAN / GETTY ??
MICHAEL BEZJIAN / GETTY
 ??  ?? Per a tots els gustos. El nou Tatel, a Miami, té com a socis Rafa Nadal i Enrique Iglesias, una història d’èxit diferent a la d’Eva Longoria, que va fracassar amb el seu Beso a Las Vegas. També Santiago Segura, Justin Timberlake i Robert De Niro tenen...
Per a tots els gustos. El nou Tatel, a Miami, té com a socis Rafa Nadal i Enrique Iglesias, una història d’èxit diferent a la d’Eva Longoria, que va fracassar amb el seu Beso a Las Vegas. També Santiago Segura, Justin Timberlake i Robert De Niro tenen...
 ??  ??
 ?? CLASOS/CON / GETTY ??
CLASOS/CON / GETTY
 ?? GDG / GTRES ??
GDG / GTRES
 ?? PC / X17ONLINE.COM / GTRES ??
PC / X17ONLINE.COM / GTRES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain