La Vanguardia (Català)

Màlaga es rendeix a l’emotiva ‘Estiu 1993’

Les debutants catalanes Carla Simón i Elena Martín conquereix­en el festival

- FERNANDO GARCÍA Màlaga

La petita barcelonin­a Carla Simón va perdre el seu pare quan tenia tres anys i la seva mare després de complir els sis. Tots dos van morir de sida. Com que va quedar òrfena, la nena se’n va anar a viure amb els seus oncles i la seva cosina de tres anys en una masia de la Garrotxa. L’adaptació no va ser fàcil. Ara, la dona que és aquella nena desemparad­a ens explica els primers moments d’aquell procés. Ho fa amb gràcia i tendresa, però no des del simple record sinó des del punt de vista de la nena que va ser. Es tracta d’Estiu 1993, primer llargmetra­tge amb què –després de guanyar el premi a la millor òpera prima a la Berlinale– la cineasta catalana es va alçar ahir amb la Bisnaga d’Or a la millor pel·lícula espanyola del Festival de Màlaga.

La trobada del cinema hispà a la ciutat andalusa es consolida com a rampa de llançament de nous realitzado­rs. Doncs si Estiu 1993 es va emportar el màxim guardó, la també aplaudida No sé decir adiós, del debutant Lino Escalera, va rebre quatre reconeixem­ents rellevants: millor actriu per a Nathalie Poza; millor guió pel text del guionista Pablo Remón i del mateix Escalera; millor actor de repartimen­t per a Juan Diego, i especial del jurat per a la mateixa obra.

No sé decir adiós és un drama familiar entorn de la notícia de la imminent mort d’un pare (Juan Diego), víctima d’un càncer terminal. Les dues filles fa anys que no es veuen i cadascuna reacciona a la seva manera. La més gran (Nathalie Poza), addicta a la cocaïna i amb greus problemes, s’ancora en la negació. I

la més petita (Lola Dueñas) no aconseguei­x imposar el seu sentit comú. La història toca de ple a qui la veu sense caure en exageracio­ns.

Una altra mirada sensible entorn d’un malalt sense cura possible, aquest de sida, és la del cubà Fernando Pérez en Últimos días en La Habana: un veraç retrat de les penes que tenallen els cubans. El film no només va conquerir la Bisnaga d’Or a la millor pel·lícula iberoameri­cana sinó també el premi a la millor actriu de repartimen­t per la interpreta­ció de la jove Gabriela Ramos.

El Festival va premiar per partida doble la també barcelonin­a Elena Martín pel seu primer llarg, Júlia Ist, distingida com a millor pel·lícula i millor treball de direcció a la secció Zonazine de films innovadors. El relat, basat en l’experiènci­a pròpia, mostra el costat amarg dels becaris del programa Erasmus quan es traslladen a un altre país. Res a veure, tret de la “frescor” –van dir els jutges– amb l’atrevida Selfie, que, amb el seu gamberro fals documental sobre les aventures d’un nen pijo que es barreja amb Podem, va aconseguir el premi de la crítica i una menció del jurat.

El colombià Víctor Gaviria va aconseguir el premi al millor director amb La mujer del animal, violenta història de maltractam­ents. I l’argentí Leonardo Sbaraglia es va emportar el premi al millor actor pel seu paper en El otro hermano.

‘No sé decir adiós’ i ‘Últimos días en La Habana’, reconegude­s per la seva delicadesa

 ?? CARLOS DÍAZ / EFE ?? Carla Simón, al centre, amb dues integrants de l’equip de producció d’Estiu 1993 / Verano 1993, guanyadora del Festival de Màlaga
CARLOS DÍAZ / EFE Carla Simón, al centre, amb dues integrants de l’equip de producció d’Estiu 1993 / Verano 1993, guanyadora del Festival de Màlaga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain