La Vanguardia (Català)

Qüestió de noblesa

- Llàtzer Moix

Cada vegada que veig la foto de Jorge Moragas on porta gales diplomàtiq­ues, amb la seva abundant col·lecció de medalles tapant-li el pit i part de l’abdomen, em faig dues preguntes. Una: tant ha fet el director del gabinet de Rajoy, home jove i de cabellera esbullada, per reunir una panòplia com aquesta? I dos: per què creu convenient lluir-les de manera tan ostentosa?

Al llarg de la meva vida profession­al he rebut comptats premis o medalles, cosa que caldria atribuir a l’escassetat de mèrits i, també, a la poca tendència a empaitar distincion­s. Però observo que no totes les persones es comporten de la mateixa manera. Per a algunes, el reconeixem­ent social sembla tan imprescind­ible com el telèfon mòbil. De manera que, arribat el cas, maniobren i mouen voluntats per tal de penjar-se una creu, un orde, un collar, una insígnia o, si pot ser, el lot complet. Cal entendre’ls: la pompa els sedueix. És per això que no perden ocasió, al seu país o als que visiten en missions oficials, per sumar nous trofeus que, quan siguin exhibits posteriorm­ent, parlaran per ells i fins i tot els permetran no obrir la boca.

Particular­ment, prefereixo els que s’eleven sobre la seva pròpia veu, més que a còpia de medalles. Per exemple, Ray Davies, líder del grup de rock britànic The Kinks, que la setmana passada va

Alguns s’eleven sobre la seva pròpia veu; d’altres es dediquen a empaitar i col·leccionar medalles

ser convocat a Buckingham Palace. Allà l’esperava el príncep de Gal·les, que el va convidar a agenollar-se en un reclinator­i, li va imposar l’espasa sobre l’espatlla i, procedint a un secular ritual, el va nomenar cavaller pels seus serveis a les arts.

En el cas de Davies, que va formar The Kinks fa 54 anys i és autor de cançons inoblidabl­es com Waterloo sunset, You really got me o Where have all the good times gone, els mèrits són sobrats. De fet, el 2004 ja va rebre l’Orde de l’Imperi Britànic. A més, hi ha bastants col·legues que el van precedir clavant el genoll davant la reialesa: des del formal Paul McCartney fins a l’incorregib­le Mick Jagger, passant pel molt poc aristocràt­ic Rod Stewart.

Però si avui esmento aquí Davies no és per evocar la seva brillant trajectòri­a ni el tarannà d’altres músics, sinó per subratllar la seva singularit­at, expressada de nou no amb un desplegame­nt de medalles, sinó amb l’enginy àcid i tallant que és marca de la casa. Quan els periodiste­s li van preguntar per la impressió que li havia causat la cerimònia de palau, el líder dels Kinks va evitar la retòrica florida i es va limitar a declarar: “Va durar tres minuts i va anar molt bé. Vaig dir adeu i me’n vaig anar a casa”.

Està bé que la societat, en prova d’agraïment, condecori alguns dels seus membres. Però una mateixa medalla no iguala tots els que la reben: els qui han fet una aportació realment valuosa no solen subordinar el seu caràcter ni la seva agudesa a les brillantor­s del metall. També és així com acrediten el seu talent genuí, la seva noblesa i la seva excepciona­litat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain