La Vanguardia (Català)

‘El futuro’ ja és aquí

La Filmoteca de Catalunya projecta l’emblemàtic títol de Luis López Carrasco

- SALVADOR LLOPART

La celebrada òpera prima de Luis López Carrasco, El futuro (2013), arriba avui a la Filmoteca de Catalunya (17.00 hores) dins del cicle Gelatina dura: la cara oculta de la transició.

El film va ser un dels èxits de la temporada passada en el marc del que podem definir com l’altre cinema espanyol, on la voluntat s’imposa als mitjans materials per realitzar-la. Una film lliure, des d’un punt de vista polític i estilístic.

Parla d’aquell moment que tot semblava possible després de la victòria del PSOE a les eleccions del 1982. No és un tractat ni un assaig filmat: és el reflex de la trobada d’un grup de joves que celebren una festa quan semblava que el futur era a prop, a la cantonada. Com si fos una promesa d’una cosa millor, però també “un forat negre que tot ho devora al seu pas”, en paraules del programa de la Filmoteca que dirigeix Esteve Riambau.

Luis López, membre del col·lectiu cinematogr­àfic Los hijos, dirigeix una film metafòric sobre el desencant, “un retrat de la movida madrilenya que deixa fora tots els estereotip­s de l’època;

una mirada descarnada a una generació que gradualmen­t es va desentenen­t del compromís polític per abraçar la diversió, l’individual­isme i el materialis­me”, diu el programa de la mateixa Filmoteca.

Però a més aquell retrat de la joventut dels vuitanta en marxa –i de marxa– serveix a López Carraco per a alguna cosa més: per parlar de la seva pròpia generació, la joventut espanyola d’ara mateix.

 ??  ?? López Carrasco, rere la càmera, durant el rodatge d’El futuro
López Carrasco, rere la càmera, durant el rodatge d’El futuro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain