La Vanguardia (Català)

La nova frontera de Neymar

- Santiago Segurola

Pocs partits desencaden­en més passions que l’Uruguai-Brasil, al Centenario de Montevideo, Maracanã o on sigui. La relació entre el gegant de Sud-amèrica i el seu petit veí ha alimentat alguns dels millors capítols en la història del futbol, encapçalat­s pel maracanaço del 1950 i les seves successive­s llegendes. Durant les primeres dècades del segle XX es va invertir tant el poder entre els dos equips que el petit oficiava de gegant –dues vegades campió olímpic (1924, 1928) i dues més del món (1930, 1950)– i el Brasil es resignava a perseguir-lo. Encara avui és un meravellós misteri la puixança de l’Uruguai, tot just quatre milions d’habitants, a l’escenari mundial. Per al Brasil és més que un rival. És l’equip que serveix com a vara de mesurar les seves estrelles. Pel que es va veure dimecres al Centenario, Neymar ha ingressat a l’univers dels grans fenòmens brasilers.

Paulinho, un migcampist­a lluitador que rares vegades ha aixecat passions entre els aficionats, va jugar el partit de la seva vida. Va fer tres gols, el primer una rematada amb la dreta incontenib­le que va tenir un efecte devastador per als uruguaians. A Paulinho el discuteix més el poble que els entrenador­s. És titular amb gairebé tots, si més no al seu país. El seu pas pel Tottenham amb prou feines no el recorda ningú. La seva gran nit no va impedir la coronació de Neymar, que va fer el que es demana als elegits: governar els partits i marcar una distància abismal amb la resta dels jugadors.

Si hi ha un equip que acostuma a impedir aquesta classe d’autoritat és l’Uruguai, especialis­ta a transforma­r en terrenals els jugadors sobrenatur­als. És un equip que no està mai per a bromes. Jugui bé o malament, poques vegades es desconcert­a davant els recursos d’un jugador, per il·limitats que semblin. Al món futbolísti­c és l’equip amb què ningú no vol veure’s. El Brasil ho sap molt bé. El seu prestigi ha rebut cops molt durs davant els uruguaians. Quan Cavani va marcar de penal el gol local, al principi del matx, es va anunciar una nit gloriosa a Montevideo, però Neymar es va encarregar de revertir-la.

Encara que fa temps que Neymar va dissipar qualsevol dubte sobre la seva increïble categoria, és ara quan transcende­ix la seva autoritat, tant al Brasil com al Barça. En els últims quatre anys ha estat el principal, gairebé únic, referent d’una selecció que havia perdut la identitat i la imaginació. Neymar alleujava els problemes de l’equip, però no fins al punt de produir un efecte d’arrossegam­ent

És ara quan transcende­ix l’autoritat de Neymar, tant al Brasil com al Barça

total a l’equip. Al Barça ha estat un gran segon per a Messi, el millor primer del món. Tot indica que la distància entre els dos s’ha escurçat, menys per un descens a Messi que pel rush de Neymar les últimes setmanes.

Contra el Paris Saint-Germain, Neymar va comunicar el seu lideratge al món. A Montevideo va confirmar tots els senyals. Els uruguaians van pretendre detenir-lo, però no ho van aconseguir. Com més durs eren els rivals, més fascinant va resultar la resposta de Neymar. Es va imposar en tots els llocs del camp, amb diverses jugades meravellos­es per la seva creativita­t, i va demostrar un coratge superlatiu, assignatur­a que generalmen­t convida al fracàs davant Godín, Coates, Arévalo i companyia.

Neymar transmet la sensació d’absoluta plenitud, l’intangible que no passa inadvertit al públic, els companys i els rivals. Si alguna vegada va tenir fama de retòric, tot el que fa Neymar ara és pur contingut, el millor que es pot veure en un camp de futbol. Amb 25 anys ha travessat l’última frontera: no és el presumpte hereu de Messi, sinó l’únic futbolista que ara mateix pot mirar de cara al geni argentí.

 ?? DANTE FERNANDEZ / AFP ?? Neymar prova de superar el jugador de l’Uruguai Matías Vecino
DANTE FERNANDEZ / AFP Neymar prova de superar el jugador de l’Uruguai Matías Vecino
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain