La Vanguardia (Català)

Marc Soler, l’home del futur

Els experts veuen un possible guanyador del Tour en el ciclista vilanoví de 23 anys

- Reus

Marc Soler Giménez, nascut a Vilanova i la Geltrú fa 23 anys, és l’home del futur del ciclisme espanyol, que s’il·lusiona amb l’esclat d’un aspirant al Tour de França. A Vilanova, Soler desperta passions i qui més qui menys somnia a veure’l al punt més alt del podi d’alguna gran volta. I això que encara no ha debutat en cap de les tres. Però la seva progressió il·lusiona, les seves qualitats físiques impression­en i, sobretot, la calma que transmet, el tracte centrat i serè que desprèn, convenç. Només va faltar que divendres passat fes un salt de classe espectacul­ar en l’ascensió al mont Caro i que Alejandro Valverde sentenciés que “aquest noi guanyarà el que es proposi, fins i tot voltes de tres setmanes” per situar Soler a la primera plana mundial. Ho va dir Froome també: “Sorprenent”.

“Els pares són la clau del seu caràcter”, explica Àngel Edo, profession­al del 1992 al 2007 i gestor de curses de ciclistes. “El pare és bomber i si el veus està més fi que ell. La mare és funcionàri­a a l’Ajuntament de Vilanova”, explica Edo. I no s’està d’elogiar la millora del seu corredor. “Està fent passes positives més ràpid del que ens pensàvem, ja no va d’una en una sinó de tres en tres!”. La clau de l’èxit futur de Soler pot passar per la bona direcció de la seva carrera. I aquí entra en joc un factor fonamental: quan ha de debutar a les grans voltes? Edo no és partidari de córrer massa: “No està previst que vagi a Giro, Tour o Vuelta. Encara no. I millor que sigui així. Què hi ha de fer, al Giro? Treballar com un animal durant 20 dies a tot gas? No és el que li convé”.

El moment d’introduir un potencial guanyador de les voltes de tres setmanes en el món tan especial del Tour és un trencaclos­ques que no tothom sap resoldre. Existeix l’edat idònia?

Juan Antonio Flecha (va debutar al Tour l’any 2003, amb 25, i va guanyar una etapa) no creu que hi hagi una edat màgica. “No es pot generalitz­ar, depèn de cada ciclista. Marc Soler potser ja està a punt, arribar-hi jove no sempre vol dir que et cremis. Amb tots els respectes, de vegades deixar que el mateix ciclista ho vegi, que provi si és capaç o no d’afrontar el repte, també és positiu. A mi va ser José Miguel Echavarri qui em va dir ‘al Tour s’hi va amb aquesta edat’. Potser sí que 23 és massa jove, però és evident que ell ha demostrat nivell World Tour amb els millors. Per què limitar-ne ara la progressió? Si més no, que faci la Vuelta”.

Un dels millors descobrido­rs de joves ciclistes dels últims anys ha estat Manolo Saiz, des dels temps de l’equip Once. Ell va portar Alberto Contador al Tour amb només 22 anys. “Teníem molt clar que era la seva cursa i vam voler que hi anés, per aprendre’n”, explica el mànager càntabre. Però en canvi és partidari de deixar que Soler maduri. “Cap director llança pedres al seu terrat, si Unzue no l’hi porta encara és perquè veu que és el més convenient. Echavarri va dur Indurain a la Vuelta amb només 20 anys! Els que el coneixen bé han de decidir”, explica.

Saiz veu un gran futur en Soler. “En el seu últim any en els amateurs va dominar la temporada de principi a fi i ja em va impression­ar. Després va guanyar el Tour de l’Avenir... Aquest any a la París-Niça i a la Volta s’ha establert entre els millors. Ara es tracta de demanar-li regularita­t, ja arribaran les grans. Però és cert que és l’únic ciclista que em transmet il·lusió, el veig capacitat per ser el relleu que tots somniem. Els germans Izagirre són molt bons, però no els veig guanyant un Tour. Ell en canvi té la mescla d’escalador i contrarell­otgista que el pot conduir a fer-ho”. I encara afegeix Saiz: “El millor que tenia Indurain era la seva calma en el Tour, com entomava els problemes. En canvi, per a un corredor com Alex Zülle tot era una muntanya...”.

El pas de la categoria amateur a profession­al no tothom el supera. Els ciclistes arriben avesats a etapes que com a molt tenen 100 o 110 quilòmetre­s. I apa, dies de gairebé 200, jornades maratonian­es. Però Soler supera tots els tests amb nota. Amb 21 anys ha guanyat el Tour de l’Avenir (Indurain ho va fer amb 22). L’any passat va vèncer en una dura etapa de la Ruta del Sud que passava pel Tourmalet, i això fent de gregari de Nairo Quintana. I ara què més? “No volem córrer més del compte”, avisa Eusebio Unzue. “En aquest casos és millor pecar de conservado­rs que precipitar-se. En el seu calendari no està prevista cap de les tres grans, però és cert que s’haurà de revisar. Ara mateix no va al Tour... tot i que sempre pot haverhi una escletxa, no ho puc descartar del tot. He de reconèixer que ens ha sorprès la seva velocitat de creixement”. Marc Soler, 23 anys, metre vuitanta sis, 66 quilos. Al gener va renovar per a tres anys amb el Movistar. Destinació final: Tour de França.

MANOLO SAIZ “Ja s’ha establert entre els millors; és l’únic que em transmet la il·lusió que pot lluir a les grans voltes”

EUSEBIO UNZUE “No està previst que corri cap de les tres grans, encara, però vist com progressa... no ho puc descartar”

JUAN ANTONIO FLECHA “Ha demostrat nivell World Tour, per què limitar-ne la progressió? Com a mínim que debuti a la Vuelta”

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Marc Soler en el moment d’arribar a la meta del mont Caro
TONI ALBIR / EFE Marc Soler en el moment d’arribar a la meta del mont Caro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain