La Vanguardia (Català)

La batalla de Gandesa elimina Chris Froome

- Reus

La Volta va viure ahir una etapa de batalla oberta, de ritme vertiginós i d’il·lustres damnificat­s, començant per Christophe­r Froome i el que resta de l’equip Sky, completame­nt desarticul­at. El triple vencedor del Tour va cedir gairebé mitja hora (26 m 38 s) i ha desaparegu­t dels llocs d’honor de la general. Froome no pujarà avui al podi, on s’ha instal·lat Marc Soler, que ahir es mantenia cautelós: “Al podi, sí, però encara queda un dia...”.

La jornada va engegar embogida i la pujada a l’alt de Bot (un tercera més perillós pel descens revirat que per la pujada) als primers quilòmetre­s va fer miques el gran grup. El Movistar en ple es va trobar en un grup davanter, on també hi eren Contador, Yates, Van Garderen... però no l’Sky. L’havien enxampat pesant figues i va haver de muntar una estratègia de persecució. Del descens de Bot cap a Gandesa, per la serra de Pàndols i noms de ressonànci­es guerracivi­listes com la Pobla de Massaluca o la Fatarella, la Volta eliminava així una peça d’alt calibre. Perquè, com va explicar Valverde a la meta de Reus –on va fer segon rere Impey i va esgarrapar sis segons de bonificaci­ó–, “hi havia molts equips interessat­s a obrir forat i, quan semblava que els de darrere s’apropaven, tornava a créixer la diferència”. Fins que Froome i companyia van llençar la tovallola i es van donar per vençuts.

L’etapa encara va tenir un segon punt d’interès, l’alt de la Mussara, ja cap al final a Reus. Amb un paisatge nevat de postal i un grup principal format per menys de 40 corredors, l’únic que va provar d’atacar el líder va ser Alberto Contador, però sense cap efecte pràctic. Va ser un petit foc d’encenalls que no va encendre cap nova batalla. Això sí, l’alt ritpassar me va passar factura, i quina factura!: 47 corredors, que van arribar a 28 m 19 s, fora de control. La Volta ha quedat de cop reduïda a 114 ciclistes (en van sortir 200 de Calella). Entre els eliminats, gent del nivell de Kennaugh o Talansky. Hi ha equips desfets: el Soul Brasil només conserva el català Jordi Simon, per exemple.

“Demà [per avui] no hauria de res, a priori no hi hauria d’haver cap problema per mantenir el mallot”, va assenyalar Valverde. “Però sempre s’ha de dir que fins que no es travessa la darrera línia no hi ha res definitiu”. La tàctica per salvar Montjuïc? “Mantenir-nos tot l’equip ben junt, i donar per fet que algú atacarà”, explica el cap de files del Movistar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain