La Vanguardia (Català)

Valors

- Ignasi Taló IGNASI TALÓ, director de l’Escola Esportiva Brafa

Si l’esport no serveix sobretot per transmetre valors, no és esport. És negoci, espectacle”. La primera vegada que vaig llegir aquesta frase del psicòleg de l’esport Pep Marí em va semblar exagerada. Però així que hi he anat pensant, m’adono que defineix l’esport actual, tant el profession­al com el de base.

Em vull centrar en l’esport de base, el que implica nens de sis o set anys i que sovint es converteix en una imitació de l’esport profession­al, on guanyar passa a ser l’únic objectiu i on frases com “ha aconseguit forçar un penal” es donen per bones. També hi ha situacions com la que vaig veure fa uns anys: l’avi d’un nen de vuit anys li pagava cinc euros per cada gol. Aquesta imitació de la competició profession­al distorsion­a l’esport de base i la competició, que hauria de ser un mitjà per aprendre, millorar, divertir-se, saber equivocar-se i, sobretot, adquirir uns valors. Penso que aquests valors seran una de les coses que els joves més agrairan quan siguin més grans.

Els pares es pregunten sovint què volen que el seu fill sigui de gran, però potser també haurien de preguntar-se com volen que el seu fill sigui de gran, i aquí l’esport hi té molt a dir. S’haurien d’adonar que la competició és un espai privilegia­t per compartir amb els seus fills i un escenari per transmetre valors.

De vegades m’imagino la següent escena: la família torna de veure un partit d’un dels seus fills. Al cotxe la mare comenta: “Avui estic molt contenta perquè, quan t’han fet aquella falta, t’has aixecat de seguida i al final has agraït a l’àrbitre la seva feina”. Tot seguit, el pare afegeix: “A mi m’ha agradat molt quan t’han canviat i has continuat animant l’equip des de la banqueta, i quan el vostre porter ha fet aquella cantada només començar el partit l’has animat”.

Us imagineu com serien els partits amb pares així? Us imagineu com sortirien els nostres joves si l’esport i la competició s’enfoquessi­n en clau de valors, cosa que no és incompatib­le, ni de bon tros, amb la superació i el fet de mirar de guanyar? Sembla fàcil, oi? Doncs treballem per aconseguir-ho!

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain