La Vanguardia (Català)

Rajoy insta Puigdemont a treballar per la concòrdia i fugir d’extremisme­s

El president del Govern central prepara el terreny per a l’oferta d’inversions que plantejarà demà, altre cop a Barcelona

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona TONI BATLLORI

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, fa gala de ser un home previsible, de costums, poc donat a les ocurrèncie­s, els cop de volant estratègic­s i les improvisac­ions, una manera de ser i actuar que alguns dels seus acòlits han batejat com a marianisme i que aplica també a l’hora d’abordar la qüestió catalana.

Malgrat l’acceleraci­ó dels plans independen­tistes i l’anunci d’un estiu de mobilitzac­ions pel referèndum, Rajoy es manté fidel al guió dissenyat a la Moncloa, com va demostrar ahir en el seu discurs de clausura del 14è congrés del PP de Catalunya, que va elegir Xavier García Albiol com a nou líder. En la intervenci­ó va reiterar els arguments que sosté el Govern central des de l’inici de legislatur­a: mà estesa a la Generalita­t per negociar tot allò que respecti el marc legal vigent, com la reforma del finançamen­t, noves i més inversions públiques, suport financer, col·laboració en matèria cultural, alhora que un ferm rebuig d’una referèndum independen­tista que, va recordar, no preveu l’actual Constituci­ó ni “cap de les constituci­ons democràtiq­ues”.

És una mà estesa al Govern de Carles Puigdemont i al conjunt de la societat per construir un “nou esperit de concòrdia” i col·laboració entre les dues administra­cions que apaivagui discursos extremiste­s, recuperi l’estabilita­t política i allunyi escenaris de ruptura.

En aquell ping-pong dialèctic entre els dos governs a compte del diàleg, que cadascú diu que vol mentre acusa l’altre de posar-se de costat, ahir va ser el torn de l’Executiu popular. “Estem disposats a dialogar, ho fem amb tot el qui ho vulgui. El que no hem acceptat ni acceptarem en el futur són les imposicion­s, els monòlegs d’adhesió i sobretot violentar la llei”, va dir Rajoy, que demà inaugurarà a Barcelona una jornada de debat sobre infraestru­ctures, amb el corredor mediterran­i com a tema estrella.

La crida a eliminar els extremisme­s i la influència de la CUP en els plans del Govern de Junts pel Sí s’ha convertit en un dels arguments utilitzats gairebé diàriament pel Govern central des del setembre passat, quan l’Executiu del PP va decidir adoptar una estratègia més activa davant l’independen­tisme, amb més presència governamen­tal a Catalunya i contactes bilaterals amb la societat civil. Una manera, entenen, de posar en evidència el PDECat da“És vant aquells sectors que habitualme­nt votaven Convergènc­ia i que no volen saber res de plantejame­nts antisistem­a. “Ells són els que han abandonat la moderació i han permès que els extremiste­s més antidemocr­àtics estiguin decidint en les institucio­ns catalanes”, va asseverar.

Després del seu pas per Roma, on dissabte va participar en la cimera que va celebrar el 60è aniversari de la UE, Rajoy va reivindica­r que les propostes que planteja el PP per a Catalunya són les mateixes en les quals s’assenta el projecte europeu: “Continuar tots junts, que no es violin les lleis, que les institucio­ns estiguin al servei de les persones, reconstrui­r la cohesió interna, una nova concòrdia...”.

El president, amb aquell to marcadamen­t institucio­nal que busca transmetre solidesa i estabilita­t malgrat l’incert escenari català –si bé els estrategs del PP creuen que som a les acaballes del procés i l’inici d’una nova etapa–, va admetre la seva perplexita­t pel camí de desobedièn­cia que, segons el seu parer, està transitant Junts pel Sí. I sorpresa alhora que preocupaci­ó han causat a la Moncloa les declaracio­ns de Puigdemont en què assegura que “l’Estat es venjarà” si fracassa l’independen­tisme.

terrible que a hores d’ara, en aquest segle, hàgim d’estar recordant que la llei i la democràcia són inseparabl­es, haver de recordar que no es pot contraposa­r la democràcia a la llei”, va lamentar. En aquest sentit, va avisar que “els polítics no es poden saltar les sentències ni negar-se a complir les resolucion­s judicials”, ja que, en cas de perseverar-hi, s’estarà “liquidant l’Estat de dret a Catalunya”.

Precisamen­t, com a exemple de les nefastes conseqüènc­ies d’abraçar-se per interessos electorali­stes a la radicalita­t, Rajoy va posar, novament de manera velada, la difícil situació que viu el PDECat, amb uns sondejos gens favorables, i la desaparici­ó la setmana passada com a partit d’Unió Democràtic­a. “Un procés de secessió no és una poda amable feta per un amable jardiner, és una amputació dolorosa que no hi ha cirurgià que salvi”.

En clau interna de partit, la presència de Rajoy ahir amb Albiol és un simbòlic reconeixem­ent envers el nou líder català. “És un home valent, fidel a les seves idees i va ser un gran gestor com a alcalde de Badalona”, va destacar. També va voler homenatjar la presidenta sortint, Alicia Sánchez-Camacho. “Has treballat molt bé en unes circumstàn­cies molt difícils; tots t’estem agraïts, a tu i al teu escuder Jordi Cornet”, va subratllar.

El líder popular demana a Puigdemont que s’allunyi de la CUP i respecti la legalitat

El partit veu el procés a les acaballes i augura l’inici d’una nova etapa política

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Xavier García Albiol va rebre el suport de Mariano Rajoy en la clausura del congrés del PP de Catalunya
MANÉ ESPINOSA Xavier García Albiol va rebre el suport de Mariano Rajoy en la clausura del congrés del PP de Catalunya
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain