La Vanguardia (Català)

L’obra de les Glòries va posar en risc la seguretat ferroviàri­a

S’han registrat almenys dos episodis d’afectació greu del servei de tren La injecció de formigó i els túnels en mal estat són l’origen dels problemes

- Barcelona

Les obres de la plaça de les Glòries de Barcelona han encès les alarmes per dos incidents greus que van afectar el servei de Rodalies i trens regionals. En un cas, el material de fonamentac­ió de l’obra es va filtrar en un túnel i va cobrir tot un tren.

Les obres de la plaça de les Glòries de Barcelona han encès totes les alarmes de l’administra­ció des de fa mesos pels dos episodis greus d’afectació d’aquests treballs als túnels ferroviari­s per on passen diàriament gairebé 200.000 passatgers als trens de Rodalies i regionals. Segons ha pogut saber La Vanguardia de fonts oficials coneixedor­es de l’evolució de les obres que es realitzen des de fa dos anys a la plaça, l’operació d’injecció de formigó al subsol ha foradat els túnels del tren i ha provocat filtracion­s de ciment al seu interior en diverses ocasions.

Dos d’aquests episodis van ser qualificat­s com a greus a causa que la bentonita, com es coneix tècnicamen­t al material de fonamentac­ió que s’utilitza en aquesta obra, va entrar en tal quantitat en un dels quatre túnels ferroviari­s existents sota les Glòries que el tren que passava en aquell moment va sortir totalment arrebossat com una croqueta. Afortunada­ment, aquest episodi no va tenir conseqüènc­ies per als viatgers, encara que va ser molt alarmant. El segon incident greu es va registrar quan va penetrar una altra quantitat considerab­le de bentonita barrejada amb aigua que va quedar dipositada en les vies. Per sort, aquesta vegada no va coincidir amb la circulació de cap tren, però sí que hi va haver afectació en el servei.

Tant l’Ajuntament de Barcelona, com les empreses constructo­res, així com els responsabl­es de la infraestru­ctura ferroviàri­a i del servei de Rodalies estan informats d’aquestes greus incidèncie­s que les obres de la plaça de les Glòries han provocat als túnels del tren. Les fonts tècniques consultade­s asseguren que la causa d’aquests episodis cal buscar-les en una presumpta mala pràctica de les empreses que executen els treballs perquè van obviar “el deficient estat dels túnels, que presenten defectes com fissures i porositats importants”, segons s’adverteix en l’alarmant auditoria que el Consistori barceloní va fer pública la setmana passada sobre aquestes obres.

De fet, aquesta auditoria esmenta l’existència d’“incidèncie­s” en els túnels durant les obres, però no detalla els episodis greus ara revelats. No obstant això, l’informe sí que explica les mesures preventive­s que s’han pres per evitar nous incidents que poguessin afectar la seguretat dels passatgers. A més de realitzar una seriosa advertènci­a a les constructo­res, “Adif va prohibir treballar a la zona d’influència directa durant les hores de circulació de trens”, segons consta a l’auditoria. Per això, només es va injectar formigó de matinada durant les quatre hores que no hi ha servei de trens, cosa que ha incrementa­t enormement el retard en l’execució d’aquestes obres, que s’havien d’inaugurar el pròxim mes de maig però que ja acumulen una demora superior a l’any i mig.

La situació és molt preocupant perquè els túnels ferroviari­s que passen sota la plaça de les Glòries tenen el trànsit de passatgers més gran de Rodalies. Per aquella quàdruple infraestru­ctura hi circulen els trens de les línies R1 del Maresme i R2 del Vallès, així com les línies de Puigcerdà i Manresa, a més d’una línia de metro. Una incidència en aquells túnels deixaria sense servei desenes de milers de passatgers diaris.

Les administra­cions implicades en l’obra de la plaça de les Glòries estan molt preocupade­s per l’evolució del projecte. Aquesta inquietud ha augmentat després de conèixer la demolidora auditoria de l’Institut de Tecnologia de la Construcci­ó (ITEC) que, a més d’haver descobert un sobrecost del 20% (12 milions d’euros), alerta de les serioses deficiènci­es en la gestió i execució d’aquestes obres. El més alarmant és que l’informe determina que els càlculs per construir el nou túnel viari que ha de passar sota els túnels del tren es van fer a partir de simples suposicion­s i amb el desconeixe­ment de la situació del subsol. Precisamen­t, les obres han entrat en la seva fase més delicada perquè s’ha començat a perforar sota dels túnels ferroviari­s que ara ja se sap que es troben en estat “deficient”. De moment, l’Ajuntament de Barcelona espera nous informes que podrien preveure, fins i tot, la paralitzac­ió de les obres amb l’objectiu de revisar exhaustiva­ment el projecte i reiniciar-lo amb més garanties de seguretat.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Retard. Les obres ja acumulen una demora superior a l’any i mig
ANA JIMÉNEZ Retard. Les obres ja acumulen una demora superior a l’any i mig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain