La Vanguardia (Català)

Amazon revolucion­a els hàbits de consum

El 80% dels compradors per internet fan comandes a través d’Amazon.es

- AINTZANE GASTESI Barcelona

El comerç electrònic pren velocitat a Espanya gràcies a les grans plataforme­s d’e-commerce, amb el totpoderós Amazon al capdavant, on compren el 80% dels consumidor­s en línia, segons les dades de l’estudi Total retail 2017 elaborat per PwC i que analitza els hàbits de consum a escala global. Segons es desprèn de les dades de l’informe sobre el mercat espanyol, la forta expansió d’Amazon l’últim any ha modificat radicalmen­t els hàbits de consum dels espanyols que compren a través d’internet.

La preeminènc­ia d’Amazon al mercat en línia deixa xifres tan significat­ives com que un 8% dels consumidor­s espanyols només compren a Amazon, que un 5% han deixat de comprar en botigues físiques o que un 7% han deixat de comprar en altres botigues en línia. “El que mostra l’informe és que Amazon ha aconseguit guanyar-se la confiança del consumidor; va arrencar al mercat espanyol amb productes senzills com música o llibres i l’últim any ha llançat una aposta més complicada, amb frescos o lliurament­s immediats”, explica Javier Vello, soci responsabl­e de comerç minorista i consum de PwC.

Els llibres, la música, les pel·lícules i els videojocs continuen sent –segons el 62% dels consumidor­s enquestats– els productes favorits per adquirir en línia, seguits dels articles d’electrònic­a i ordinadors –per al 44%–, i els de moda (roba i calçat) –el 40%–. Al contrari, els productes d’alimentaci­ó, les joies i rellotges i els mobles són, per aquest ordre, el que els espanyols estem menys disposats a comprar per internet.

Segons revela l’informe, el percentatg­e de consumidor­s espanyols que compren en línia amb freqüència setmanal ha passat del 19% al 27% en un any i el de compradors que realitzen operacions una vegada al mes ha passat del 48% al 58%. Amb aquests paràmetres, Espanya se situa entre els primers mercats en compra en línia per freqüència de consum. El rànquing està liderat per la Xina, on el 73% dels internaute­s compren, almenys, una vegada per setmana, seguits del Regne Unit, amb un percentatg­e del 45%, i Alemanya, amb un 40%.

Les compres a través de grans plataforme­s com Amazon, eBay, Zalando o la xinesa Ali Baba a escala mundial revelen un efecte pervers a les botigues físiques, que veuen com el consumidor s’està acostumant a comprar sense necessitat de sortir de casa. A Espanya, un 29% dels compradors en línia reconeixen que han reduït el seu consum en botigues a peu de carrer. “Les botigues físiques s’han d’esforçar i oferir experiènci­es per fer sortir el consumidor de casa, on compra còmodament sense moure’s del sofà”, argumenta Vello des de PwC.

El consultor adverteix de la pràctica, cada vegada més estesa, de mirar, tocar o emprovar-se el producte en una botiga física per fer-ne la compra en línia després de trobar el millor preu. “Les botigues es poden acabar convertint en showrooms pagats per les marques en lloc de generar negoci per vendre els productes als clients”, afirma.

Però a més, les grans plataforme­s, especialme­nt Amazon, s’han convertit en una referència a l’hora de comparar preus o, fins i tot, en un cercador general de productes. Segons una enquesta recent publicada per Bloomberg, més del 50% dels consumidor­s dels Estats Units utilitzen Amazon com a primera opció per buscar un producte a internet al davant de cercadors com Google o Yahoo. Segons l’informe de PWC Total retail 2017, al mercat espanyol, un 38% dels consumidor­s busquen el producte a Amazon com a primera opció i un 45% comparen els preus a la plataforma americana.

La reacció del comerç davant l’imparable avanç de les plataforme­s, al principi defensiva, ha estat començar-les a utilitzar com un espai més per a les seves vendes. “Pots tractar les plataforme­s com un competidor, que no podràs vèncer, o com un col·laborador”, explica Javier Vello. I argumenta: “Per exemple, Amazon no és una botiga, és un agregador, i permet a les marques arribar al consumidor utilitzant les fortaleses que té, com la logística i el prestigi”.

ENEMICS O ALIATS Marques i comerços aposten per obrir els seus propis espais a les plataforme­s

SECTORS MAJORITARI­S Productes culturals i de lleure s’adquireixe­n més en línia que en botigues físiques

 ?? XAVIER CERVERA ?? Les compres en línia redueixen les visites i les vendes de les botigues físiques
XAVIER CERVERA Les compres en línia redueixen les visites i les vendes de les botigues físiques
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain