La Vanguardia (Català)

La CUP deixarà el Parlament si no hi ha referèndum

Els antisistem­a deixaran el Parlament si no hi ha referèndum abans de la tardor

- Redacció

La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant va avisar ahir que forçaran el final de la legislatur­a a Catalunya si no es convoca el referèndum, com a màxim, per a la segona quinzena de setembre. “Nosaltres deixem de marge fins al setembre perquè hi hagi referèndum. Si no passa, la CUP buscarà totes les maneres possibles perquè aquesta legislatur­a acabi i perquè els diputats de la CUP abandonem, d’una manera o d’una altra, el Parlament”, va dir, i va afegir que la seva formació és partidària que se celebri abans de l’estiu.

Reguant va fer aquestes declaracio­ns en una entrevista al canal 3/24, en la qual va insistir en la necessitat de posar data al referèndum a fi de poder treballar “amb un horitzó clar i definit”, cosa que, segons el seu parer, resulta “imprescind­ible” per continuar avançant.

Segons va dir, “encara queden dos o tres mesos” perquè es voti la reforma del reglament del Parlament i la llei de transitori­etat jurídica que ha d’emparar el referèndum, encara que va apuntar que s’hauria d’aprovar poc abans de la convocatòr­ia de la consulta.

Preguntada sobre el paper dels comuns en l’exigència del referèndum, va valorar que “el dret a l’autodeterm­inació el tenen clar i per tant hi seran” el dia que se celebri, encara que ara per ara donin suport al fet que sigui acordat i amb garanties. “La sensació és que s’ho miren més del que s’impliquen, però crec que quan arribi el moment hi seran”, va subratllar Reguant.

La diputada anticapita­lista va vaticinar que l’Estat continuarà actuant “fins al final” per evitar que el referèndum tingui lloc, i en aquest sentit va considerar erroni que el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, augurés dissabte la “venjança de l’Estat” si Catalunya no aconseguei­x independit­zar-se. “Plantejar el possible fracàs del procés no ens fa cap favor”, va criticar.

Reguant va demanar determinac­ió, tant a les institucio­ns com a la ciutadania, per defensar el dret a l’autodeterm­inació i va alertar del perill de no estar convençuts d’arribar fins al final.

La diputada va acusar, a més, el Govern central de “passar-se de frenada” per haver impugnat i impulsat investigac­ions judicials en relació amb totes aquelles decisions vinculades al procés sobiranist­a català.

Sobre un hipotètic posicionam­ent internacio­nal respecte al procés català, la diputada va assenyalar que “Europa s’ho mira bastant a l’expectativ­a”, perquè segons la seva opinió, actua per preservar el poder establert.

“Si, a sobre, hi ha pressió per part de l’Estat espanyol, que demana ajuda, és evident que el paper que fa Europa és el previsible”, va afegir amb referència als presumptes favors “inconfessa­bles” que va demanar el Ministeri d’Afers Exteriors a governs estrangers, segons va explicar l’exministre José Manuel GarcíaMarg­allo.

La diputada Eulàlia Reguant insisteix en la necessitat de fixar una data per a la consulta per continuar avançant

 ?? DAVID AIROB ?? La diputada de la CUP Eulàlia Reguant
DAVID AIROB La diputada de la CUP Eulàlia Reguant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain