La Vanguardia (Català)

Vigilància al vàter

La Xina instal·la un escàner facial als lavabos públics per racionalit­zar l’ús del paper

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

Les autoritats xineses han decidit posar límit al robatori de paper higiènic als lavabos públics mitjançant la instal·lació d’identifica­dors facials per evitar que els lladres puguin reincidir i deixar els usuaris en una situació difícil.

Els banys públics de la Xina tenen mala fama. Una mala reputació deguda no només a les seves discutible­s condicions higiènique­s, sinó perquè molts no estan equipats amb paper higiènic i els seus usuaris han de portar el seu propi rotllo de paper quan volen anar al servei. Una situació especialme­nt incòmoda als llocs turístics i que disgusta les autoritats, que consideren que projecta una mala imatge del país.

Darrere d’aquesta situació hi ha els anomenats lladres de paper higiènic. Un col·lectiu anònim, integrat en la majoria de casos per residents locals, normalment d’edat avançada, que aprofiten el subministr­ament gratuït de paper als lavabos dels llocs turístics per proveir-se’n i emportar-se’n rotllos sencers al seu domicili.

Ara, les autoritats de Pequín han dit que ja n’hi ha prou i estan disposades a posar fi a aquesta situació endèmica. Per aconseguir-ho han optat per recórrer a la tecnologia. De manera experiment­al, han decidit instal·lar uns identifica­dors facials que racionen la quantitat de paper higiènic a cada usuari al Temple del Cel, un dels llocs més bonics i emblemàtic­s de la capital xinesa i que atreu nombrosos visitants, tant locals com estrangers.

Els responsabl­es municipals han col·locat, de moment, sis dispensado­rs automàtics de paper higiènic als banys públics d’aquest freqüentat parc situat al sud de Pequín, on nombrosos veïns es dediquen a fer tai-txi, executar balls o simplement passejar. Molts són els mateixos que fins ara aprofitave­n per emportarse a casa els rotllos de paper que des de fa deu anys dipositave­n rigorosame­nt els serveis de l’Ajuntament.

“Moltes vegades, en només 20 minuts ja s’ha acabat el paper”, ha assenyalat un empleat de la neteja a l’agència de notícies Sina.

A partir d’ara, però, ja no ho podran fer. Des de fa uns dies, tothom que vagi al lavabo en aquest parc ha de passar primer per un escàner, mirar fixament a la màquina

durant uns quants segons i esperar-se 30 segons més fins que el dispositiu allibera un paper de 60 centímetre­s, ni un més ni un menys. I si l’usuari intenta repetir l’operació, la màquina li adverteix que haurà d’esperar-se nou minuts.

“Si ens trobem amb una persona que té diarrea o qualsevol altra situació d’emergència, pot demanar ajuda al nostre personal sobre el terreny que li proporcion­arà directamen­t el paper higiènic”, va explicar al seu moment un portaveu del Temple del

Cel al diari Beijing Evening

News.

Els responsabl­es del nou sistema justifique­n la instal·lació d’aquests escàners davant el dispendi de paper que hi havia fins ara. Lei Zhenshan, de la firma Shulian Zhineng, que ha creat la màquina dispensado­ra de paper, reconeix que al començamen­t els semblava una iniciativa excèntrica, però que l’alt nivell de malbaratam­ent de paper els va convèncer d’instal·lar l’escàner facial. “Creiem que és l’única manera d’evitar el malbaratam­ent de paper higiènic”, va dir Lei. I és que cada aparell, que té un cost d’aproximada­ment 800 euros, ha permès ja reduir en un 30% la quantitat de paper que s’utilitza als vàters, ha assenyalat un responsabl­e del parc del Temple del Cel.

Els impulsors d’aquest projecte confien que a través de la seva iniciativa posaran fi als lladres de paper higiènic i contribuir­an a millorar la imatge dels serveis públics xinesos. És un objectiu que el Govern es va marcar el 2015 i que preveu la construcci­ó o renovació de 100.000 banys públics fins al 2020. En aquest projecte preveu gastar al voltant de 2.000 milions d’euros per situar els sanitaris del país al nivell dels estàndards internacio­nals i equipar-los amb televisors, wifi, caixers automàtics i fins i tot sofàs, segons va publicar el diari Xina

Daily. Tota una revolució dels lavabos està en marxa a la Xina.

Les màquines només alliberen una tira de paper de 60 centímetre­s per cada usuari

 ?? WANG ZHAO / AFP ?? Lavabos sota vigilància.
Un home utilitza un dispensado­r automàtic
de paper higiènic al Temple del Cel, a Pequín
WANG ZHAO / AFP Lavabos sota vigilància. Un home utilitza un dispensado­r automàtic de paper higiènic al Temple del Cel, a Pequín
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain