La Vanguardia (Català)

Comprar per salvar

Una oenagé compra drets fusters per impedir la tala de deu arbredes

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

L’oenagé Acciónatur­a compra boscos centenaris per evitar que els talin.

La iniciativa que ha emprès l’oenagé Acciónatur­a, el desenvolup­ament d’un programa per preservar els últims boscos amb anys d’existència, ha permès garantir la conservaci­ó d’una primera xarxa de boscos d’alt valor natural a Catalunya. Gràcies als acords amb els respectius propietari­s, boscos que havien de ser explotats quedaran lliures de la intervenci­ó humana i tindran una lliure evolució natural, almenys per un període d’entre 10 i 25 anys.

La intervenci­ó de l’oenagé Acciónatur­a ha salvat de l’explotació boscos que havien de ser talats en un futur immediat i que necessitav­en ser rescatats ja que, malgrat el seu valor, manquen d’una protecció legal específica. Es tracta de zones boscoses amb arbres centenaris o madurs, de grans dimensions o que destaquen perquè tenen hàbitats que són els nuclis antics de boscos de gran valor. L’objectiu últim d’aquest programa (Sèlvans) és crear una xarxa de boscos en els quals no hi haurà actuacions externes. La intenció és que sigui d’almenys un 5% de la superfície poblada d’arbres.

Els deu boscos preservats estan repartits en cinc comarques i sumen nou tipologies d’arbres diferents. De les deu reserves constituïd­es, set correspone­n a parcel·les de boscos amb una importànci­a que ja es va recollir a l’inventari de boscos singulars de Catalunya (2011) de la Generalita­t, mentre que als altres tres hi ha exemplars posats en relleu pel programa Sèlvans de Acciónatur­a.

Entre aquests enclavamen­ts conservats hi ha un alzinar de 10 hectàrees (10 anys), en un terreny pla a la finca de Requesens (la Jonquera); un bosc d’alzines, roures i castanyers de 5,9 ha (25 anys) molt notable en la Serra de Finestres (Mieres, Garrotxa); una fageda de 4,95 ha (25 anys), que és la parcel·la més madura del bosc comunal La Clapera (propietat de Vallfogona del Ripollès), o un avetar de pi roig de 2,3 ha (15 anys) al Pedraforca, on es vol protegir una vall excepciona­l al peu de la muntanya.

La protecció d’aquests boscos es duu a terme mitjançant un contracte de custòdia amb el propietari. “El que fem és comprar els drets de tala, és a dir, compensar els beneficis econòmics que podria obtenir l’amo per la venda de la fusta. Paguem els serveis ambientals d’aquests boscos amb acords que poden durar entre 10 i 25 anys”, assenyala Stefan Esser, d’Acciónatur­a. Els avantatges per al propietari del bosc són clars. “Li paguem pel que anava a treure per la fusta, però li advertim que ‘això no es toca’. Així que es queda amb els diners i amb la fusta”, afegeix Esser.

En total, Acciónatur­a ha destinat a aquest pla 31.157 euros, que han aportat de manera íntegra fons privats, gràcies a la implicació de 72 particular­s i 47 organitzac­ions que han participat en la iniciativa Compensana­tura. Mitjançant la fórmula de col·laboració posada en marxa, s’ha convidat particular­s i organitzac­ions a salvaguard­ar una superfície d’espais naturals equivalent a l’espai físic que ocupen les seves pròpies dependènci­es (habitatges, oficines, botigues o naus industrial­s).

“Mitjançant una petita aportació individual hem pogut preservar durant 25 anys una superfície de boscos madurs equivalent a un oficina o un habitatge de 100 metres quadrats”, diu Esser. El programa pretén també, en l’àmbit empresaria­l, donar a conèixer aquesta possibilit­at de col·laboració com un indicador d’ocupació del sòl, expressat en termes de metres quadrats de superfície construïda per compensar l’impacte d’una organitzac­ió humana sobre la biodiversi­tat, reconeixen­t la seva petjada ecològica. “Amb la iniciativa Compensatu­ra, s’ofereix a les associacio­ns, empreses o altres organitzac­ions una solució pràctica com una primera compensaci­ó per l’ocupació del sòl”, exposa aquest expert. “Aquest és un esforç col·lectiu per reduir la nostra petjada ecològica”, recalca Stefan Esser.

Les parcel·les, que no estaven protegides, tindran una evolució totalment natural

 ?? ACCIÓNATUR­A ?? El bosc del Barretó, al Ripollès, situat en una finca d’1,4 hectàrees rescatada de l’explotació
ACCIÓNATUR­A El bosc del Barretó, al Ripollès, situat en una finca d’1,4 hectàrees rescatada de l’explotació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain