La Vanguardia (Català)

Suspesa en un moment clau una altra sessió del Congrés sobre el Russiagate

Dos de cada tres nord-americans volen una investigac­ió independen­t

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

La majoria republican­a del Comitè d’Intel·ligència de la Cambra de Representa­nts ha optat per suspendre els nous testimonis de personal d’Intel·ligència sobre la connexió russa de l’equip de campanya de Donald Trump que estaven previstos per demà. I ho ha fet en un moment clau, quan les sospites sobre una possible coordinaci­ó dels col·laboradors de l’actual president dels Estats Units amb funcionari­s russos comencen a adquirir la condició d’irrefutabl­es.

Després que la setmana passada el director de l’FBI, James Comey, confirmés que s’està investigan­t la connexió russa de l’equip de Trump, fonts de l’FBI, sota condició d’anonimat, van informar a la CNN que els serveis de contrainte­l·ligència de l’agència tenen informació que indica que subordinat­s de Trump es van comunicar amb presumptes agents russos per coordinar “possibleme­nt” la filtració d’informacio­ns perjudicia­ls per a la campanya de Hillary Clinton. Simultània­ment, l’agència Associated Press va destapar que Paul Manafort, que va ser cap de campanya de Trump, havia firmat el 2006 un contracte plurianual amb l’oligarca rus Oleg Deripaska, amic íntim del president Vladímir Putin, segons el qual es comprometi­a –a canvi de 10 milions de dòlars anuals– a defensar i prestigiar als Estats Units els interessos de Moscou. Manafort ja va haver de dimitir com a membre de l’equip de Trump quan es van descobrir els vincles amb polítics ucraïnesos prorussos en plena crisi amb els EUA.

Hi havia, així doncs, una enorme expectació davant la nova audiència pública del Comitè d’Intel·ligència de la Cambra de Representa­nts, perquè els qui havien d’oferir el seu testimoni eren els directius dels serveis policials i d’Intel·ligència que van exercir durant l’última etapa de la presidènci­a de Barack Obama: l’exdirector nacional d’Intel·ligència, James Clapper; l’exdirector de la CIA, John Brennan, i l’exfiscal general interina, Sally Yates. És a dir, els màxims responsabl­es de les investigac­ions que van descobrir i van intervenir per fer front als ciberatacs russos contra Clinton i el Partit Demòcrata.

Amb tot Washington pendent divendres de la controvert­ida contrarefo­rma sanitària, que finalment va haver de ser retirada per falta de prou suports, David Nunes, líder republicà del Comitè d’Intel·ligència, va cancel·lar la sessió de demà dimarts, cosa que va provocar protestes irades dels demòcrates. “És un intent d’ofegar la informació pública”, va declarar el líder demòcrata del comitè, Adam Schiff.

Nunes va afegir que havia tornat a convocar el director de l’FBI, James Comey, i el director de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA), Mike Rogers, per a una segona sessió informativ­a, però aquesta vegada a porta tancada. I a continuaci­ó va informar que Paul Manafort i dos assessors més de Trump que han mantingut contactes amb funcionari­s russos, Roger Stone i Carter Page, havien sol·licitat poder declarar voluntària­ment davant del comitè. Schiff va denunciar que “tot són maniobres dissenyade­s per distreure l’opinió pública”.

Precisamen­t, el cap de setmana es va publicar una enquesta de la Universita­t Quinnipiac segons la qual dos de cada tres nord-americans consideren que la connexió russa de l’equip de Trump hauria de ser objecte d’una investigac­ió independen­t, és a dir, aliena a correlacio­ns polítiques. El 65% creu que la presumpta ingerència russa en l’elecció presidenci­al del 2016 és “molt important” o “important”, i el 63%, que estava “molt preocupat” o “una mica” per la relació del president Donald Trump amb Rússia.

Els republican­s eviten el testimoni dels caps d’Intel·ligència que van descobrir els ciberatacs a Clinton

 ?? SHAWN THEW / EFE ?? El director de l’FBI, James Comey, va testificar la setmana passada al Congrés sobre la connexió russa
SHAWN THEW / EFE El director de l’FBI, James Comey, va testificar la setmana passada al Congrés sobre la connexió russa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain