La Vanguardia (Català)

El desert del Partit Demòcrata

- Juan M. Hernández Puértolas

Amb el president Trump ficantse de peus a cada galleda que troba i amb el nivell de popularita­t més baix en comparació amb el que tenien els seus predecesso­rs en el mateix moment del mandat, i amb el Partit Republicà molt dividit entorn de la política sanitària, fiscal i comercial, el més lògic seria que l’opositor Partit Demòcrata es fregués les mans projectant una victòria en les legislativ­es del 2018 i una reconquest­a de la Casa Blanca el 2020. Ben al contrari, el partit dels Roosevelt, Kennedy, Clinton i Obama continua en estat de negació, sense assimilar del tot la victòria de Trump, esdevingud­a ja fa gairebé cinc mesos.

Al marge de la sorpresa de la derrota, deguda en gran part al peculiar sistema electoral –a Hillary Clinton la van votar gairebé tres milions més de nord-americans– i a errors estratègic­s de la candidata –descuidar estats com Michigan, Wisconsin o Pennsylvan­ia, on es va acabar de forjar la seva derrota al col·legi electoral–, els demòcrates no guanyen res aferrant-se a la polèmica intervenci­ó d’última hora del director de l’FBI. Certament, les declaracio­ns de James Comey en què va recomanar una reinvestig­ació dels famosos correus electrònic­s de l’exsecretàr­ia d’Estat van tenir un efecte demolidor, però, en qualsevol cas, aquelles eleccions, més que guanyar-les Trump, les va perdre Clinton.

En aquests moments es dona la paradoxa que, així com l’evolució demogràfic­a del país afavorirà creixentme­nt els demòcrates en els comicis presidenci­als, el domini a les dues cambres del Congrés dels republican­s sembla estructura­lment irreversib­le. Per tant, és possible que hi hagi un president demòcrata d’aquí quatre anys, però haurà de coexistir amb un Congrés hostil, que és la situació en què es va trobar el president Obama en els últims sis anys de la seva presidènci­a.

Però, òbviament, el Partit Demòcrata necessita un líder amb cara i ulls per recuperar la presidènci­a i, en l’actualitat, en el partit destaquen més les velles glòries, com l’exvicepres­ident Biden, l’exsecretar­i d’Estat Kerry o el senador Sanders, tots tres septuagena­ris. Un signe evident de desesperac­ió és que s’especuli amb un tercer intent –suïcida– per part de Hillary Clinton.

I és que, observant les tradiciona­ls banquetes dels candidats a la Casa Blanca, el Senat i els governs estatals, no s’albira en aquests moments en el bàndol demòcrata gaire material presidenci­al i el poc que hi ha està constituït sobretot per dones i minories ètniques, candidatur­es perfectame­nt legítimes però amb grans dificultat­s per competir a l’Amèrica profunda, blanca i masculina de Donald Trump. Apunteu en tot cas els noms de les senadores Elizabeth Warren (Massachuse­tts), Kamala Harris (Califòrnia) i Kirsten Gillibrand (Nova York), així com el del seu col·lega de Nova Jersey, l’afroameric­à Cory Booker. Entre els governador­s encara cal esforçar-se més –només n’hi ha 16 de demòcrates–, i destaca tímidament John Hickenloop­er (Colorado) o el de Virgínia Terry McAuliffe, un protegit de Hillary Clinton. És indubtable que n’apareixera­n més, però, ara com ara, el partit és un desert, fet que d’alguna manera és responsabi­litat tant de la mateixa Clinton com del president Obama, que va conrear amb èxit la seva figura però que va passar olímpicame­nt de la seva formació política.

Per recuperar la Casa Blanca els demòcrates necessiten un líder amb cara i ulls, que de moment no s’entreveu

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain