La Vanguardia (Català)

Les urnes ratifiquen el conservado­r Boríssov com a cap del govern búlgar

-

Els conservado­rs del partit Gerb, de l’ex-primer ministre Boiko Boríssov, ho tenen tot de cara per tornar al poder a Bulgària, després de guanyar ahir les eleccions legislativ­es, segons les enquestes a peu d’urna. Gerb, amb un 32% de vots, hauria tret cinc punts al seu immediat rival, els socialiste­s del PSB, que pregonaven un acostament més gran a Rússia.

Aquesta victòria torna el país al punt de partida del novembre passat, quan Boríssov va dimitir per la derrota de la seva candidata en les eleccions presidenci­als (que van guanyar els socialiste­s), i va obrir la crisi de govern que ha obligat a aquests comicis avançats. Ara Boríssov assumeix la possibilit­at de tenir un tercer mandat, però no tindrà fàcil la formació d’un nou executiu, ja que no té una majoria i l’enfrontame­nt amb els socialiste­s, molt enverinat, especialme­nt les últimes setmanes per la igualtat en els sondejos, fa gairebé impossible pensar en una gran coalició.

A Boríssov li queda recórrer als petits partits. Si el recompte dels vots confirma el resultat dels sondejos, l’aliança ultranacio­nalista Patriotes Units serà la tercera força política amb gairebé el 9 % dels sufragis, seguida de prop pel Moviment de Drets i Llibertats (DPS), el partit de la minoria turca (entre un 7,3 i 9,5 % dels vots).

Amb la victòria de Gerb “el consens proocciden­tal es manté. L’amenaça de l’ambició russa ha jugat a favor dels conservado­rs i ha mobilitzat l’electorat”, comentava ahir a la nit l’analista de l’institut Gallup Parvan Simeonov.

Boríssov es va afanyar a celebrar la victòria, quan no es tenien encara els resultats finals i va dir que se sentia “obligat pel resultat” a fer tot el possible per formar govern.

La del novembre passat era la segona dimissió d’aquest exguardaes­patlles que va tenir una ascensió fulgurant en el món de la política: va arribar a la direcció del govern el 2009. Va llançar la tovallola el 2013, en el context d’unes manifestac­ions massives contra la pobresa i la corrupció. Però el 2014 va ser reelegit.

En aquestes eleccions legislativ­es, les terceres que viu Bulgària en només quatre anys, els problemes internacio­nals –en especial les tensions amb Turquia i el debat sobre la influència russa– van dominar la campanya.

No obstant això, la realitat és que la corrupció endèmica que pateixen i el baix nivell de vida continuen sent les principals preocupaci­ons del votant d’aquest país, el més pobre de la UE.

El partit proocident­al guanya els socialiste­s prorussos, però haurà de pactar un govern de coalició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain