La Vanguardia (Català)

Carrie Lam, nova cap de l’Executiu de Hong Kong

Pequín aplaudeix l’elecció i diu que “compleix els estàndards”

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

No hi va haver cap sorpresa ahir a Hong Kong en l’elecció del nou cap de l’Executiu. Carrie Lam, la candidata amb el suport de Pequín, va ser escollida per una aclaparado­ra majoria per dirigir l’excolònia britànica els pròxims cinc anys. Les autoritats xineses van qualificar el resultat de “just” i van precisar que la nova mandatària “compleix els estàndards” exigits.

Carrie Lam, de 59 anys i fins al gener número dos de l’anterior Executiu local, ahir va obtenir 777 vots d’un col·legi d’electors de 1.194 membres representa­tius dels diferents sectors profession­als de Hong Kong, majoritàri­ament fidels a Pequín. Va ser una victòria esperada d’aquesta funcionàri­a, que amb la seva designació culminarà una llarga carrera en l’administra­ció hongkongue­sa que va començar el 1980. El triomf es va gestar en la primera de les tres votacions previstes, amb l’escombrada dels seus dos oponents: l’exsecretar­i de Finances John Tsang i el jutge jubilat Woo Kwok Hing, que van obtenir 365 i 21 vots, respectiva­ment.

Aquest resultat converteix Lam en la primera cap de l’Executiu de l’excolònia i l’enfronta al repte de governar una ciutat de més de set milions de persones dividida socialment i políticame­nt. Els hongkongue­sos encara tenen fresques a la seva memòria les protestes de tardor del 2014, quan desenes de milers de persones que van sortir al carrer per reivindica­r el sufragi universal, així com la desaparici­ó el 2015 de cinc llibreters que venien obres crítiques amb Pequín, i la seva reaparició en mans de la policia xinesa.

Aquesta dona, casada i mare de dos fills, ahir es va comprometr­e a soldar aquesta fractura social i a defensar els interessos de la ciutat davant Pequín. En les seves primeres paraules al centre de convencion­s, on es va votar, va dir que “Hong Kong pateix una divisió bastant seriosa i ha acumulat molta frustració. La meva prioritat serà curar aquesta fractura, alleujar la frustració i unir la nostra societat per avançar junts”.

No ho té fàcil. Els seus detractors la veuen com una política disposada a seguir les directrius de Pequín. “El cap executiu ha de ser un pont entre el Govern central i el poble de Hong Kong, però Lam serà un pont inclinat. Només ens dirà el que Pequín vol i no reflectirà el que la gent espera del règim comunista”, va dir Joshua Wong, un dels líders estudianti­ls del 2014.

Aquesta percepció va ser alimentada per l’Oficina d’Afers de Hong Kong i Macau del Govern xinès, que va declarar que “Lam compleix els estàndards establerts pel Govern central, incloent-hi el d’estimar el país i Hong Kong, tenir la nostra confiança, tenir capacitat per governar i gaudir del suport del poble hongkonguè­s”, segons un portaveu de l’esmentat organisme citat per Xinhua.

“Sisplau, doneu-me una oportunita­t i temps”, va demanar Lam, que va declarar que “jo també vull més democràcia, però la ciutat afronta molts problemes. Per què no comencem pels fàcils?”, va dir la futura dirigent, que assumirà el seu càrrec l’1 de juliol, en una cerimònia en què també se celebrarà el vintè aniversari del traspàs de Hong Kong a la Xina, un esdevenime­nt a què assistirà el president Xi Jinping i que s’espera que sigui un acte d’afirmació de Pequín sobre aquest territori semiautòno­m fins al 2047, en què passarà a ser una ciutat més de la Xina.

“Jo també vull més democràcia”, assegura l’escollida, fins ara número dos del Govern hongkonguè­s

 ?? KIN CHEUNG / AP ?? Lam celebra la victòria amb el seu marit, el seu fill i alguns seguidors
KIN CHEUNG / AP Lam celebra la victòria amb el seu marit, el seu fill i alguns seguidors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain