La Vanguardia (Català)

Egipte condemna 56 persones a presó pel naufragi d’una pastera

-

Redacció i agències

Un tribunal egipci va condemnar ahir 56 persones a penes d’entre set i deu anys de presó pel seu paper en el naufragi d’una pastera, en què van morir més de 200 persones, una de les pitjors tragèdies migratòrie­s a la Mediterràn­ia.

Va passar el 21 de setembre del 2016. Un vaixell de pesca amb 450 migrants a bord –un centenar d’ells confinats a la bodega– que es dirigia a Itàlia va sotsobrar a 12 quilòmetre­s del port egipci de Rosetta.

Hi va haver 169 superviven­ts, la majoria egipcis. A l’embarcació també hi anaven sirians, sudanesos, eritreus i somalis.

El relat dels superviven­ts estremeix. El vaixell va estar al mar, allunyat de la costa, durant cinc dies abans de salpar, perquè el màxim nombre de migrants hi poguessin embarcar. Va bolcar quan es va carregar un últim grup de 150 persones.

Entre els càrrecs dels 56 condemnats ahir hi ha l’assassinat, la negligènci­a, l’ús d’una embarcació sense llicència i el cobrament de diners de les víctimes per organitzar-ne l’emigració il·legal. Només 31 persones estaven al tribunal i les 25 restants han estat jutjades en rebel·lia. Una dona va ser absolta.

Un mes després d’aquest naufragi, el Parlament egipci va aprovar una legislació que fixava penes de presó i multes per als traficants de migrants, intermedia­ris o organitzad­ors. El Govern del mariscal Abdul Fattah al-Sissi s’ha mostrat col·laborador amb Europa per aturar el problema migratori, a canvi que la UE faci els ulls grossos als abusos i doni suport a la seva malparada economia.

Al-Sissi té subscrit un acord de devolució de migrants generós amb Roma, que pot posar directamen­t els immigrants il·legals que

El vaixell de pesca, amb 450 migrants a bord, molts a la bodega, va bolcar per sobrecàrre­ga i hi va haver 200 morts

sospita que són egipcis en vols de tornada al Caire. Amb Tunísia o Nigèria el procés de devolució és molt més confús, i els migrants no pugen a un avió fins que les ambaixades han reconegut que són els seus nacionals. Amb la majoria de països subsaharia­ns Itàlia no hi té cap acord.

Les arribades a Grècia han caigut amb l’acord que la UE va signar fa un any amb Turquia, mentre que a Itàlia s’han disparat. La ruta de la Mediterràn­ia central és molt més perillosa, fet que explica que un rècord de 5.100 migrants morissin l’any passat.

Itàlia prova d’arribar a un acord amb Líbia, un país en guerra i sumit en el caos, on els traficants operen amb impunitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain