La Vanguardia (Català)

Unió i els espais

- Francesc-Marc Álvaro

Els partits neixen i moren, són els espais polítics el que interessa de debò. Ara desapareix definitiva­ment Unió Democràtic­a, com al seu dia –per exemple– va desaparèix­er el PSUC. És normal que els dirigents, els militants i els simpatitza­nts sentin tristesa quan cal enterrar les sigles que han defensat, però no cal confondre mai els instrument­s amb els objectius. Tots els partits són instrument­s, organitzac­ions que pretenen representa­r sensibilit­ats, valors i interessos, amb la finalitat de governar, legislar i influir en la societat. Si no són útils per articular espais socioelect­orals, no tenen raó de ser.

La Unió de l’etapa republican­a va ser un admirable partit contra corrent que es va avançar a la seva època, era un vehicle minoritari que prefigurav­a la moderna democràcia cristiana que seria clau en l’Europa de després de la Segona Guerra Mundial. No encaixava en un món dominat pels totalitari­smes i la violència. El seu reformisme social era mal vist pels revolucion­aris i pels reaccionar­is. Uns odiaven el seu ideari socialcris­tià i d’altres odiaven el seu catalanism­e i la seva fidelitat a la República. Carrasco i Formiguera, el seu líder, va ser afusellat per ordre de Franco.

Després del franquisme, els democristi­ans eren una marca desconegud­a a les Espanyes. La coalició amb Convergènc­ia –després convertida en federació– va fer

No va existir mai un espai socioelect­oral d’Unió, va existir només l’espai de CiU, que era la marca presentada

d’Unió un partit satèl·lit que no va mesurar mai –fins al divorci final– el seu pes en la societat. Beneficiad­a pel poder institucio­nal de CiU, l’organitzac­ió de Duran Lleida va actuar més com a lobby que com a grup amb vocació majoritàri­a. Les pugnes entre els dos socis eren una gesticulac­ió ritual mitjançant la qual Duran i els seus mantenien unes quotes que no s’havien contrastat mai amb la realitat. D’altra banda, a Pujol ja li anava bé aquesta tensió crònica per allò del divide et impera.

No va existir mai un espai socioelect­oral d’Unió, va existir només l’espai de CiU, que era la marca que es presentava a totes les eleccions. Malgrat la seva homologaci­ó internacio­nal, Unió no tenia prou força per buscar el vot en solitari. El nomenament de Mas com a successor de Pujol va posar fi a les aspiracion­s de Duran. Després, l’impacte del procés sobiranist­a (més el desgast de les sigles convencion­als) va fer la resta.

Les urnes han dit que el catalanism­e autonomist­a de centredret­a no té espai. Els democristi­ans que van crear el partit Demòcrates i els dirigents del PDECat repeteixen que hi ha un espai de centredret­a independen­tista que s’ha d’articular, però ho fan per separat i sense acabar-s’ho de creure. Els d’Antoni Castellà van sempre de bracet d’ERC i els de Marta Pascal estan obsessiona­ts a ser més socialdemò­crates que ningú. No havíem quedat que un país normal té dretes i esquerres? No havíem quedat que sense autèntic debat d’idees no hi ha política responsabl­e?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain