La Vanguardia (Català)

Una tercera via catalana, sisplau

Un estudi reflecteix que una part decisiva de l’independen­tisme acceptaria solucions que no suposin la ruptura territoria­l amb Espanya

- Barcelona

Només un 58% dels catalans que estan a favor del procés sobiranist­a pensen que “la millor solució territoria­l per a Catalunya és la seva independèn­cia de l’Estat Espanyol”. Aquesta és una de les principals conclusion­s que apareixen al llibre Catalunya en procés (Tirant lo Blanch, 2017), una obra en què participen una vintena d’especialis­tes d’universita­ts de Santiago de Compostel·la, Granada, València i Barcelona i que es basa en un sondeig específic, posterior a les eleccions autonòmiqu­es del 2015. De fet, segons l’estudi, “un model federal satisfaria el 23,6% d’aquests catalans que estan a favor del procés d’independèn­cia”, mentre que “un altre 15,1% aspiren a un model autonòmic amb més competènci­es o amb un estatus fiscal equiparabl­e al del País Basc o Navarra” (vegeu gràfics adjunts).

“Dit d’una altra manera: gairebé el 40% dels ciutadans catalans que declaren que estan a favor del procés d’independèn­cia aspiren a una solució territoria­l que encaixa amb el concepte de federalism­e adaptatiu: plurinacio­nal, no cooperatiu, no centralitz­at i no simètric”. Aquesta conclusió coincideix amb les que es desprenen d’altres estudis posteriors, tot i que hi afegeix una innovadora clau explicativ­a: l’heterogèni­a solidesa del sentiment independen­tista ve determinad­a per la seva antiguitat.

Paral·lelament, entre els qui estan en contra de la independèn­cia es registra una pluralitat d’opcions que permeten entreveure un espai de trobada per construir una sortida al conflicte català. Així, entre els contraris a la secessió només un 5,4% aposten per un Estat centralitz­at, i únicament el 35,6% per la continuïta­t de l’statu quo. Tot i això, un 26,2% optarien per un Estat federal i gairebé un 16% per un Estat autonòmic amb més nivell de competènci­es per a Catalunya (a la qual cosa caldria afegir un 11,4% que s’inclinarie­n per un estatus fiscal com el d’Euskadi i Navarra).

A partir d’aquí l’estudi conclou que “els ciutadans de Catalunya tenen opcions alternativ­es, diferents i plurals a l’hora d’afrontar el conflicte territoria­l català” i “aquestes diferèncie­s existeixen també entre els que estan a favor del procés independen­tista”. És més, “en la ciutadania hi ha una pluralitat més gran que les opcions dominants que estan oferint els polítics, i més complexita­t de la que avui és capaç d’incloure i canalitzar la mateixa competició política polaritzad­a”.

Entre els factors que expliquen les diferèncie­s dins del col·lectiu independen­tista apareix com a més destacat “l’antiguitat del sentiment separatist­a”, una “variable clau per entendre la seva interpreta­ció d’aquest sentiment”. És a dir, “el temps des del qual se senten independen­tistes els ciutadans cata- lans” dona peu a dos tipus d’actituds: un independen­tisme “essencial” (més intransige­nt) i un independen­tisme “estratègic” (més pragmàtic i obert al diàleg). “La diferència és tan extrema que, mentre que el 78,5% dels independen­tistes tradiciona­ls aspiren efectivame­nt a la solució separatist­a, en el cas dels nous independen­tistes (els que ho són des de fa un any) aquest percentatg­e es redueix únicament al 13%”.

D’acord amb les dades del sondeig, “amb prou feines un 20% de catalans independen­tistes tradiciona­ls aspiren a una solució territoria­l que suposi continuar dins de l’Estat espanyol”. Tot i això, aquesta xifra s’acosta al 40% entre els qui “es reconeixen independen­tistes des de fa més de cinc anys; puja a un 45% per als que són independen­tistes des de fa només cinc anys, i s’eleva a més d’un 70% per als que ho són des de fa tres i assoleix gairebé un 80% dels que ho són des de fa només un any”.

Aquesta heterogene­ïtat en la defensa de les solucions territoria­ls s’aprecia també entre l’electorat dels diferents partits. Així, per exemple, entre els votants de Junts pel Sí o la CUP més d’un 35% accepten solucions alternativ­es a l’estricta separació d’Espanya. I, a la inversa, entre els votants de Ciutadans –un partit que persegueix la uniformita­t autonòmica– només un 10% aspiren al retorn a un Estat centralitz­at, mentre que més del 46% aposten per un Estat federal, més autogovern o un estatus fiscal equiparabl­e al del País Basc i Navarra.

En definitiva, de l’estudi es deriven dues conclusion­s transcende­ntals. La primera resideix en la “insatisfac­ció que han produït els resultats de les darreres eleccions autonòmiqu­es en els catalans d’un o altre signe polític”. I la segona indica que “la idea dominant no és que el procés sobiranist­a construirà finalment un nou Estat, sinó que modificarà de manera sensible la relació entre Espanya i Catalunya”. A partir d’aquí l’estudi deixa sobre la taula una advertènci­a operativa dirigida als partits: les seves ofertes polítiques no cobreixen la pluralitat de preferènci­es que mostren els ciutadans per resoldre el conflicte. I aquesta circumstàn­cia dificulta, sens dubte, la possibilit­at d’una sortida negociada, una tercera via, que satisfaci simultània­ment amplis sectors de partidaris i de contraris a la independèn­cia.

El 39% de partidaris de la independèn­cia admetrien una solució dins d’Espanya

El temps des del qual és independen­tista un ciutadà defineix la seva fermesa secessioni­sta El 54% dels votants unionistes accepten més autogovern com a sortida al conflicte

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain