La Vanguardia (Català)

Origen del catalanism­e polític

Catalunya commemora el 125è aniversari de les Bases de Manresa

- RAÚL MONTILLA Manresa

Fa 125 anys ja no és que bona part dels catalans no sabessin el que estava passant a la sala de plens de l’Ajuntament de Manresa, sinó que la majoria dels manresans tampoc no en tenien ni idea. Però allà, a la capital del Bages, s’hi havien congregat un centenar llarg de burgesos (Francesc de Moragas, Valentí Almirall, Enric Prat de la Riba, Àngel Guimerà...) que del 25 al 27 de març del 1892 van discutir els principis d’una Constituci­ó regional catalana. Es va acabar ratificant un document, les Bases de Manresa, que no es va executar mai i que de seguida va quedar desfasat. Va néixer el catalanism­e polític: de la teoria es va passar per primera vegada a la concreció.

“És un punt de partida per començar a construir coses més fortes: institucio­ns i també partits polítics, com la Lliga Regionalis­ta. A més, després que hagin passat vora 200 anys del 1714 estan dient: ‘Ei, volem tornar enrere. Volem tenir els drets que teníem’”, explica el politòleg Jordi Rodó, que, juntament amb l’historiado­r Francesc Comas, exerceix de comissari de la commemorac­ió. “Les bases contenen idees que s’han de llegir tenint en compte el context de l’època, però que són trencadore­s perquè qüestionen l’statu quo”, afegeix Rodó.

El document que consensuen el centenar llarg de congregats defensa que el poder central s’organitzi a partir de la separació de les “funcions” legislativ­a, executiva i judicial; que el primer recaigui en el rei o el cap de l’Estat” i en una assemblea “composta per representa­nts de les regions” en què el nombre de representa­nts “fos proporcion­al al d’habitants i a la tributació, i que en tingués tres la regió a la qual n’hi correspong­uessin menys”. Parla de monarquia, també de la possibilit­at d’una república. Defensa que el català sigui l’única llengua oficial a Catalunya i que només els catalans puguin ser funcionari­s al territori. El Tribunal Superior de la comunitat passa a ser inapel·lable, i el servei militar obligatori –els quintos, que tantes revoltes van suposar a Catalunya durant el segle XIX i principis del XX– se substituei­x per un contingent de voluntaris.

Però tant Rodó com Comas hi insisteixe­n: la importànci­a de les bases és el seu fet per si mateix, més que el que propugnen. És així perquè són el punt de partida del catalanism­e polític quan ja existia el cultural. “Es troba gent que no s’havia trobat abans. Hi havia la teoria d’una banda i els Jocs Florals de l’altra. Aquí tens concreció”, diu Rodó.

Encara que les Bases siguin conservado­res –fins i tot més pròpies de l’edat mitjana en algunes qüestions–, tots els que participen en la seva redacció no ho són: per això es considera l’origen comú de les diferents visions catalanist­es, que, ara sí, es converteix­en en partits polítics a començamen­ts del segle XX.

“Algunes persones que venen, dos o tres anys després, ja veuen que allò no serveix. Un cas és el d’Enric Prat de la Riba que, de fet, exerceix com a secretari de les bases”, manifesta Comas. “És l’exemple paradigmàt­ic –apunta Rodó–. Prat de la Riba participa en la redacció de les bases amb gent que era molt vuitcentis­ta quan ell és noucentist­a. Té una visió moderna: ell crea la Mancomunit­at, les bibliotequ­es, escoles...

Les bases també són la primera assemblea de la Unió Catalanist­a, que no va ser un partit, sinó una plataforma que aglutinava en forma de federació grups, centres, associacio­ns, ateneus, publicacio­ns catalanist­es... El seu president al conclave de Manresa va ser Lluís Domènech i Muntaner. “En el moment que té lloc no tenen la importànci­a que tindran després”, manifesta Comas.

I és que aquest centenar llarg de delegats, malgrat que omplien les 36 fondes i pensions de la ciutat, pràcticame­nt van passar inadvertit­s. No hi ha grans referèncie­s immediates a les publicacio­ns de l’època, encara que hi hagi excepcions, com La Vanguardia, que en l’edició del 27 de març del 1892 va publicar les bases, i l’endemà, una extensa crònica sobre com es van aprovar. La rellevànci­a social creix amb el temps: la política, això sí, ho fa de manera més immediata i pròspera.

“Una obra d’Àngel Guimerà és boicotejad­a a Madrid després de l’èxit de Mar i cel. Guimerà és una de les persones més actives en les bases”, apunta Rodó. La premsa anticatala­nista encara fa vinyetes de les bases quan han passat gairebé 20 anys. A començamen­ts del segle XX es converteix­en en l’origen del catalanism­e.

“Quan es proclama la II República, al cap d’un mes i mig, es decideix posar una placa al saló de sessions”, continua explicant Comas. Qui va a inaugurar la placa és el mateix president de la Generalita­t, Francesc Macià. Es fa una desfilada multitudin­ària amb la bandera de la Unió Catalanist­a pels carrers de Manresa, es fa un míting amb més de 2.000 persones al teatre Kursaal. “Macià és d’ERC, però se sent hereu d’aquella trobada, encara que sigui d’esquerres”, apunta Rodó. També es posa el nom Bases de Manresa a un carrer, el de la Muralla.

“El 24 de gener del 1939 arriben les tropes franquiste­s; afortunada­ment, la placa inaugurada per Macià es retira el dia 26 i l’amaguen al museu comarcal”, apunta Comas. No se sap qui la va posar fora de perill perquè no corregués la sort d’altres plaques que sí que es van destruir, com el cas d’algunes al·legories d’Àngel Guimerà. L’any 1979, el del retorn dels ajuntament­s democràtic­s, també torna la placa. I l’avinguda Cruzada Española passa a dir-se Bases de Manresa. “La gent l’anomenava Basses de Manresa, perquè hi havia els dipòsits d’aigua”, apunta Comas. “El franquisme va fer que s’oblidés”, recorda Rodó sobre una efemèride que se celebrarà durant tot un any. Les bases són un document –afirmen– que avui dia resulta caduc, motiu pel qual la intenció de la commemorac­ió no és fer una revisió historicis­ta ni tampoc parlar del procés; només recuperar la memòria, explicar la societat de l’època i com Catalunya, potser igual que ara, volia retrobar-se.

Francesc de Moragas, Guimerà, Almirall, Prat de la Riba i Lluís Domènech i Muntaner van ser delegats El conclave va passar sense gairebé rellevànci­a social: la va obtenir a inicis del segle XX i en la II República

 ?? AJUNTAMENT DE MANRESA ?? Sala de plens. El Consistori de Manresa és l’escenari de les tres imatges: la primera és un dibuix de Jaume Pahissa, i la segona és una foto de quan Macià va inaugurar la placa. A baix, Francesc Comas i Jordi Rodó, a la mateixa sala
AJUNTAMENT DE MANRESA Sala de plens. El Consistori de Manresa és l’escenari de les tres imatges: la primera és un dibuix de Jaume Pahissa, i la segona és una foto de quan Macià va inaugurar la placa. A baix, Francesc Comas i Jordi Rodó, a la mateixa sala
 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ?? AJUNTAMENT DE MANRESA ??
AJUNTAMENT DE MANRESA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain