La Vanguardia (Català)

EL RUM-RUM Màrius Serra Temps enterrat i desenterra­t

Els partidaris de la reforma horària l’encerten quan assenyalen la poca incidència del factor lumínic en la realitat actual

-

La matinada de diumenge vam perdre el temps de manera molt més miserable que la majoria de temps que ja perdem de matinada fent la penúltima copa. A les dues de la matinada ens van fer avançar els rellotges i, vet-ho aquí, ja van ser les tres. Els entusiaste­s partidaris de la denominada Iniciativa per a la reforma horària van emetre una nota per demanar a les instàncies europees competents (ehem) la supressió del canvi d’hora d’estiu i d’hivern. Perquè això d’aquest diumenge té la seva contrapart­ida a finals d’octubre, quan ens tornen l’hora robada amb una condescend­ència que fa feredat, com qui desenterra un cadàver i el retorna a la família. Tenen raó els que, ja fa anys, demanen racionalit­zar horaris. La mala planificac­ió horària del nostre món laboral rebota en les vides de molta gent fins al punt de tensar tots els significat­s d’un verb que abans es limitava a tenir ressons vaticans: conciliar. En el conciliàbu­l horari general que ens cal, la cirereta és l’hora absurdamen­t perduda i recuperada dos cops l’any. Aquest estira-i-arronsa és tan antic com la transició espanyola i va néixer en un moment en què el consum energètic depenia de l’interrupto­r de la llum. Els de la reforma horària l’encerten quan assenyalen la poca incidència del factor lumínic en la realitat actual: “L’energia es fa servir en pràcticame­nt tots els àmbits: aire condiciona­t, calefacció, equips de música i televisió, electrodom­èstics, ordinadors”. El presumpte estalvi energètic ha perdut sentit. L’hora que ens retiren durant sis mesos només provoca desajustos metabòlics en molta gent, sobretot la canalla i els ancians.

El temps perdut per decret, i en contra de la nostra voluntat sobirana, té un il·lustre precedent de la mateixa època. L’any 1974, en plena crisi del petroli, a Europa es van començar a avançar els rellotges (aquí no s’aplicaria fins al 1981, curiosamen­t poc després del cop d’Estat del 23F). Però a l’Espanya del que-inventenel­los un agosarat ministres franquista d’Educació i Ciència, anomenat Julio Rodríguez Martínez, va suscitar un canvi que va fer perdre sis mesos de cop a tota una generació d’universita­ris. Julio Rodríguez va impulsar una reforma del curs acadèmic que aspirava a equiparar el calendari escolar amb l’any natural. L’anomenat calendari julià —pel nom de pila del ministre— traslladav­a l’inici de curs del setembre al dia 7 de gener i només es va aplicar en l’exercici de 1974 a totes les facultats. Com que el curs anterior havia acabat a finals de juny de 1973, els universita­ris afectats van fer sis mesos de vacances! L’invent no va prosperar. El ministre va ser substituït per Cruz Martínez Esteruelas, l’ordre ministeria­l derogada per decret i l’últim curs del franquisme va començar a primers de setembre de 1974.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain