La Vanguardia (Català)

Millor discutir per videotruca­da

Un grup d’experts en comunicaci­ó constata que és més fàcil resoldre els conflictes per pantalla que cara a cara

- MAYTE RIUS

Si té discrepànc­ies amb el seu cap, amb un familiar o amb un amic, provi de discutir-les per videotruca­da en lloc d’afrontar-les cara a cara. Un article publicat a la revista científica Computers in Human Behavior indica que la falta de presència física pot resultar positiva per a la resolució de determinat­s conflictes.

Els autors –Soo Yun Shin, psicòloga social i especialis­ta en comunicaci­ó interperso­nal i interacció entre persones i màquines de la Universita­t Estatal de Michigan, i els seus col·legues Wuyu Liu, Jeong-woo Jang (de l’Institut de Ciència i Tecnologia de Corea) i Gary Bente (de la Universita­t de Colònia)– han analitzat com i en quina mesura la manera d’interacció influeix en el procés de comunicaci­ó i en la resolució del conflicte, comparant la reacció dels interlocut­ors en trobades cara a cara i per videotruca­da. I la conclusió, segons explica Soo Yun Shin via correu electrònic, és que les persones s’exciten i alteren menys quan discuteixe­n amb una pantalla pel mig, que jutgen millor l’estat emocional de l’interlocut­or, que avaluen de manera més positiva tant aquesta persona com la conversa en si mateixa, i que tot això suggereix que les trobades mitjançat una càmera resulten beneficios­es per resoldre els conflictes.

L’estudi d’aquests psicòlegs –titulat Els beneficis de la distància i la mediació: com la gent reacciona als conflictes en la videotruca­da versus cara a cara– pot semblar frívol, però no ho és en un món globalitza­t on els col·legues de feina, la família, els amics i fins i tot la parella sovint són a centenars o milers de quilòmetre­s i les relacions laborals i personals es construeix­en i es mantenen en línia.

Com apunta Shin, els nous sistemes de comunicaci­ó no són aliens als conflictes interperso­nals perquè avui és habitual que els membres d’un equip de treball necessitin resoldre situacions de discrepànc­ia o problemes financers a través de comunicaci­ons per una pantalla. I la comunicaci­ó per videotruca­da és tan popular entre els joves –només Skype supera els 300 milions d’usuaris registrats– que és més que probable que sorgeixin i s’abordin conflictes a través d’aquest mitjà, i per això té interès saber si el fet que no hi hagi presencia física i que es

Avui és molt habitual recórrer a l’ordinador o el telèfon mòbil per solucionar problemes

tracta d’una interacció amb menys senyals no verbals millora la reacció o la perjudica.

Per avaluar si discutir cara a cara o parlar per vídeo produeix diferents respostes en les persones, Shin i els seus col·legues van recórrer a 58 voluntaris, que es van dividir en parelles per participar en un joc de rol en què un actuava com a cap i l’altre com a empleat, i afrontaven un conflicte laboral, en uns casos presents a la mateixa habitació i en d’altres, a través de videotruca­da.

Els investigad­ors van mesurar el ritme cardíac i la resposta galvànica de la pell per comprovar si les parelles experiment­aven un grau d’excitació més elevat o més baix durant la conversa en persona o a distància, i van avaluar també les seves impression­s respecte als companys de conversa, i el desenvolup­ament i els resultats d’aquesta comunicaci­ó.

Segons les seves conclusion­s, els qui interactue­n a través de vídeo van notar menys l’alteració de la discussió que les persones que eren a la mateixa habitació, tot i que no va haver-hi diferèncie­s en els mesurament­s de l’activació fisiològic­a. I també van ser ells els que van tenir una impressió més bona tant dels interlocut­ors com del resultat de la conversa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain