La Vanguardia (Català)

L’auge de colmados pakistanes­os els situa en el punt de mira

Les inspeccion­s en aquests súpers revelen que compleixen la legalitat respecte a l’horari d’obertura i dels treballado­rs

- MAYKA NAVARRO Barcelona

L’obertura de botigues s’estén a tots els barris de Barcelona i de l’àrea metropolit­ana

La sospita d’incomplir els horaris laborals no va acompanyad­a de denúncies

El diccionari de la Real Academia Española defineix badulaque com a “afait compost de diversos ingredient­s que s’usava en un altre temps”, “samfaina, guisat de freixura” i “persona nècia, inconsiste­nt”. Autors com Benito Pérez Galdós i Ramón María del Valle-Inclán van fer un bon ús de la tercera accepció, però va ser Carlos Revilla, primer director del doblatge al castellà d’Els Simpson, qui en va popularitz­ar el terme. Es va fixar en els primers significat­s de la paraula per batejar amb el nom de badulaque el colmado de l’Apu, l’immigrant indi de la sèrie. D’un temps ençà els colmados pakistanes­os, els badulaques, proliferen a qualsevol carrer de Barcelona i de l’àrea metropolit­ana. La seva implantaci­ó ja ha superat amb escreix barris com el Raval, Vila de Gràcia o Sant Antoni. Per a la majoria de barcelonin­s aquests establimen­ts són tot avantatges, per proximitat, pels seus horaris non stop i perquè és possible trobar a deshora gairebé tot el que es necessita. Però no són pocs els que també es pregunten si aquests horaris són legals i si les botigues s’ajusten a la normativa que regula la resta d’establimen­ts. Els colmados pakistanes­os estan en el punt de mira.

A falta de dades oficials, les últimes estimacion­s fetes per l’observator­i econòmic Eixos a final de l’any passat xifraven en més de 1.100 els comerços d’aquesta tipologia existents a la ciutat. Com la resta d’establimen­ts, aquestes botigues són sotmeses a inspeccion­s periòdique­s de Treball, de la Seguretat Social, de Sanitat, de la Guàrdia Urbana i de la Policia Nacional. Gairebé no hi ha denúncies contra ells, però, tot i això, com amb la resta de locals, la Inspecció de Treball i Seguretat Social els visita periòdicam­ent.

Hi ha sospites, més que evidents, que els empleats incompleix­en els

horaris laborals, però és molt difícil de demostrar-ho. Ho explica un responsabl­e del Cos Nacional de Policia. El pakistanès és un col·lectiu reservat, molt tancat, i en què els seus membres rarament, per no dir mai, presenten una denúncia contra un altre compatriot­a. Cada vegada que un inspector de Treball visita un d’aquests colmados, acompanyat de la Policia Nacional o de la Guàrdia Urbana, els seus treballado­rs es limiten a assegurar que compleixen amb l’horari que fixa el seu contracte de treball. I, davant l’absència de denúncia i d’altres elements que indiquin que es produeix una situació greu, és impensable que un inspector s’encarregui de comprovar si aquell empleat és al capdavant de la botiga les hores que diu el seu contracte o moltes més. El que sí que adverteixe­n sempre inspectors i policies és que l’amo no és mai a la botiga. “Mai”, reitera el policia nacional.

Gairebé mai no hi ha propietari­s d’un sol colmado. Les botigues pertanyen a un parell de socis que tenen al seu nom normalment sis o set establimen­ts. Només treballen homes i tots són compatriot­es. Habitualme­nt només el dependent que és a la caixa enregistra­dora té contracte de treball i la documentac­ió en regla, encara que al comerç sempre hi ha tres persones. El segon home diu que és amic del responsabl­e de la caixa i, quan els ins- pectors li pregunten què hi fa, allà, sempre respon que és allà “donant un cop de mà”. A més, hi ha un tercer home a la porta, al costat del carrer. “No hem acabat d’entendre mai gaire bé la seva missió, però el colmado que no té un pakistanès a la porta té el comerç completame­nt obert, sense portes, i amb la caixa enregistra­dora situada de manera que permet a l’empleat mirar cap al carrer”, explica.

No és cert que aquests establimen­ts incompleix­in els horaris comercials, indica un responsabl­e de la Guàrdia Urbana. Però sí que hi ha la sensació, per part d’alguns veïns, que aquell petit local sempre és obert, baixis a l’hora que baixis al carrer, i que sempre hi ha la mateixa persona atenent la caixa. La llei d’horaris permet una flexibilit­at més gran a partir d’uns metres quadrats determinat­s i aquestes botigues s’han fet fortes precisamen­t en els horaris en què tanca portes el cada vegada menys present comerç tradiciona­l o els supermerca­ts Els locals de menys de 150 m2 tenen horari obert. Aquest desconeixe­ment general provoca, explica un responsabl­e dels Mossos, que algunes persones desconfiïn o sospitin del que passa en aquestes botigues. Hi ha districtes de la ciutat amb gran presència d’aquests negocis en què diverses associacio­ns de comerciant­s i veïns evidencien els seus recels cada vegada que se celebra la mesa de seguretat. “A aquella botiga se l’ha investigat fins a sota del taulell i està més en regla que molts dels comerços aparentmen­t més legals que el del pakistanès. Retola en català com marca la normativa i vigila moltíssim la venda d’alcohol o tabac a menors, o fora d’horari”, indica el policia.

Hi ha molt de misteri sobre com poden sobreviure tants d’aquests colmados. La policia sospita, i alguna investigac­ió ho ha confirmat, que tots els treballado­rs arriben a Espanya amb ofertes de treball i que, una vegada aquí, abonen el seu deute pels tràmits treballant els primers mesos a canvi de rebre únicament un salari de supervivèn­cia. Un altre aspecte comú en tots ells és que aconseguei­xen els locals en desús amb diners en efectiu. “No demanen crèdits, no s’hipotequen, ni visiten mai un banc. Com la comunitat xinesa, aconseguei­xen els diners mitjançant préstecs personals”, indica el policia nacional.

La presència de dones és escassa. No fa tant de temps, nou de cada deu pakistanes­os empadronat­s a Barcelona eren homes. “Fa anys que arribaven les primeres a Ciutat Vella, però el cert és que és molt difícil de veure-les”, relata un urbà. El policia nacional assegura que últimament es detecta una nova tendència: molts pakistanes­os creen lligams afectius, fins i tot familiars, amb dones romaneses.

Els establimen­ts pertanyen a un parell de socis que tenen mitja dotzena de locals

Arriben a Espanya amb ofertes de treball i, una vegada aquí, abonen el seu deute pels tràmits

 ?? XAVIER CERVERA ?? Més enllà del centre. Un dels colmados que ha obert recentment en plena Diagonal, entre Francesc Macià i avinguda de Sarrià
XAVIER CERVERA Més enllà del centre. Un dels colmados que ha obert recentment en plena Diagonal, entre Francesc Macià i avinguda de Sarrià
 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Un comerç obert les 24 hores, a la Gran Via amb Pau Claris
XAVIER CERVERA Un comerç obert les 24 hores, a la Gran Via amb Pau Claris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain