La Vanguardia (Català)

La Festa al Cel dels homes voladors

Jetman Dubai i Zapata Flyboard Air són els principals atractius de la nova edició del festival aeri a Santa Susanna

- FEDE CEDÓ Santa Susanna VEGEU-NE UNA VERSIÓ AMPLIADA A www.lavanguard­ia.com

La Festa al Cel, el festival aeronàutic que va deixar de celebrarse l’any passat, agafa un nou impuls a la població turística de Santa Susanna (Maresme) i tindrà lloc entre el 20 i el 24 de setembre. Fins ara, els organitzad­ors tenen confirmada la graella de participan­ts amb destacades novetats, com els anomenats “homes voladors”, Jetman Dubai, el pilot volador amb ales de reacció, i el monopatí propulsor aquàtic Flyboard Air de Franky Zapata.

En l’edició 2017 del festival aeronàutic més important que se celebra al sud d’Europa prenen especial protagonis­me les forces armades espanyoles, que enviaran al Maresme un caça F-18, el Harrier d’enlairamen­t vertical AV8B de l’Armada, els helicòpter­s de la Patrulla Aspa, el Chinook Famet i els Eurocopter Caimán i Tigre que donaran pas a l’última adquisició de l’exèrcit, l’avió de transport militar Airbus A400M.

Juntament amb la cèlebre patrulla Àguila de reactors acrobàtics de l’exèrcit de l’Aire, competiran en espectacul­aritat els pilots polonesos del Mig-29 Demo Team –per primera vegada a Espanya– i els turbohèlic­es Orlik, així com l’F-16 Display Team belga –que no hi participa des del 2001– i els reactors de la Patrouille de France. Un dels grans atractius serà el vol en formació que podria dur a terme la Patrulla Àguila amb el Jetman Dubai d’Yves Rossy, pilotant l’enginy volador que arriba als 200 km/h gràcies a un vestit amb propulsors de reacció incorporat­s a les ales.

Una altra novetat és el francès Franky Zapata, que mostrarà a la Festa el Cel l’última evolució per a salvament marítim del Fly Board Air, el monopatí aquàtic propulsat per rajos d’aigua que poden aixecar-se per l’aire i recórrer més de dos quilòmetre­s.

L’edició 2017 de la Festa al Cel també tornarà a disposar de grans aeronaus civils com l’Airbus 320 de Vueling, que realitzarà una formació única amb el Harrier de l’Armada Espanyola. Tot això, amb la patrulla acrobàtica Pyro AeroSparx Team, el carrusel de l’Aeroclub de Sabadell, el reactor històric Supersaeta i els parapents acrobàtics, entre altres ginys aeronàutic­s.

 ?? JOHN PARKER
/ AFP PHOTO ?? L’home volador Yves Rossy amb el Jetman propulsat de reacció
JOHN PARKER / AFP PHOTO L’home volador Yves Rossy amb el Jetman propulsat de reacció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain