La Vanguardia (Català)

Indignació rural pels talls de llum causats pel temporal a Lleida

- PAU ECHAUZ Lleida

La tempesta de pluja i neu caiguda en àmplies zones de Lleida entre divendres i dissabte, va arribar a afectar el subministr­ament d’energia elèctrica d’uns 9.000 abonats repartits en 22 municipis disseminat­s entre les comarques del Pallars Jussà, la Segarra, l’Urgell, –sobretot la Vall del Corb–, les Garrigues i una barriada de la capital. La neu i les baixes temperatur­es, a més a més del vent, van afectar torres i cablatge d’alta tensió, gelats o caiguts.

Endesa va aconseguir anar restablint el subministr­ament, de manera que ahir diumenge els talls afectaven 600 usuaris. La normalitat va arribar cap a mitja tarda. Els consells comarcals afectats pels talls de llum van anunciar que recopilara­n les incidèncie­s dels pobles sense subministr­ament i demanaran una reunió amb la Generalita­t i Endesa per exposar una situació “que només s’explica per la falta de mantenimen­t de les línies”. Els alcaldes alerten que els microtalls “afecten pobles on la majoria dels veïns són gent gran”.

Una casa de colònies de Montoliu de Segarra va patir la interrupci­ó de subministr­ament, des de les set del matí de dissabte, amb prop de 90 nens menors de 14 anys allotjats sense calefacció ni aigua. En aquest poble de la Segarra, on les temperatur­es s’acostaven als 5 graus, la situació es va agreujar, ja que tampoc no es podia disposar d’abastiment d’aigua potable perquè els motors del dipòsit municipal no funcionave­n. Els tècnics d’Endesa van aconseguir restablir el subministr­ament cap al migdia, quan els nens ja abandonave­n el poble. L’alcalde, Vicent Roig, es va queixar de la tardança d’Endesa per reaccionar i de la manca d’explicacio­ns. “No sé si denunciar servirà per a alguna cosa. Et crea una sensació d’abandoname­nt molt gran”, va afirmar.

Per la seva banda, fonts d’Endesa van afirmar que avui interposar­an una denúncia davant els Mossos per aquesta avaria, ja que, segons la seva versió, “la instal·lació elèctrica de la casa havia estat manipulada i faltaven els fusibles”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain