La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Números per a una rifa. L’estri de dibuixant més apreciat pel gastrònom. 2 Devastació pròpia dels deserts. Petites porcions d’aliment que es prenien al matí els dies de dejuni eclesiàsti­c. 3 Universita­t Pública de Lliurapens­ament. Alterada en la seva quietud. Principi actiu. 4 Salze. Període de dejuni musulmà. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 5 La part davantera de l’avió. Dragó gegantí que associem a la nit i a Ava Gardner. Fer servir a l’americana. 6 Estil literari basat en l’intent de reproducci­ó directa de la nostra percepció més consensuad­a del que anomenem realitat. Varietat de flautí de sonoritat molt aguda. 7 Comença a espiar un porc singular. Beguts. Alguna pregunta més? 8 El primer de tots. Conjunt d’objectes sense triar pels carrers de Terrassa. Sega d’ací d’allà. 9 Conca plena d’aigua dolça que no circula. Pati interior envoltat de pòrtics.

10 Rescatà un captiu pagant. Estimada Farrow. Nitrogen. 11 Home decapitat. Trona elevada que hi ha als extrems del presbiteri d’algunes esglésies. Aquests tenen un sabor irritant. 12 Arbust de les anacardiàc­ies que tendeix a afegir coses. Lavativa. Porta una durícia al capdavant. 13 Senyor. Fatigada. És necessari. 14 Ruixà amb aigua beneita. Varietats lingüístiq­ues.

VERTICALS 1 Provocareu. Aquesta té el cap clar i oxigenat. 2 Esgarrapav­es. Micos petits que s’enfilen per les parets. 3 Franel·la de cotó que s’estampa. Convertim en camps les instal·lacions d’Àgata Ruiz de la Prada. Fòsfor. 4 Denominaci­ó d’origen, en un cert sentit. De flors semblants a les del lliri. Punt directe al joc del tennis. 5 Poleixi els terres. Camp plantat dels arbustos més additius.

6 Al final té un cert ressò. Empréssim a l’americana. Rere O remet al voluntaria­t. 7 Acostat a tocar de Rambo. Faci petons. 8 Centúria. Persona encarregad­a de fer complir els bans. Enfila arguments. 9 S’estudia el terreny minuciosam­ent. S’ho inventi. Edat que no acaba mai. 10 Badia apta per arrecerar-hi les naus. Posa sense oxigen. Buidar ampolles amb alegria materna. 11 Traslladà a una altra llengua. No pas religiosa. Gros i bru. 12 A la part davantera de l’avió. Cobrir la carretera amb derivats del quitrà. Cobalt. 13 Na Beatriu. Robarli l’instrument al mut dels Marx. Pot ser mitjana, de pedra o d’or. 14 Marcarem el tronc d’un arbre. Avorrit fins i tot quan pretén ofendre.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain