La Vanguardia (Català)

Mil vegades Nadal

El balear arriba als 1.000 partits al circuit de l’ATP

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

El 29 d’abril del 2002 un nano de 15 anys, 10 mesos i 26 dies jugava i guanyava el seu primer partit al circuit de l’ATP. Va ser a Mallorca, a la plaça de toros, seu del torneig balear, on Rafa Nadal es va estrenar amb els grans i ho va fer doblegant el paraguaià Ramón Delgado per un doble 6-4. Va entrar a la pista com el número 762 del rànquing però no li va fer res. En el següent partit cauria contra el belga Olivier Rochus però la carrera d’un dels millors tennistes de la història ja s’havia destapat. Ahir a la nit Nadal va jugar el seu partit número 1.000, que va finalitzar amb victòria sobre l’alemany Philip Kohlschrei­ber per 0-6, 6-2, 6-3 en la tercera ronda del torneig de Miami. Com a dada peculiar, es tracta del mateix rival a qui es va enfrontar Nadal en el seu matx 500, a l’Open d’Austràlia 2010. Un adversari amb qui s’ha trobat tota la vida des que compartien somnis a la categoria Future.

Amb 30 anys i 14 títols del Grand Slam al sarró, un cop d’ull cap enrere obliga al vertigen per l’altura de les seves conquestes. Nadal s’erigeix en el tennista mil·lenari número 11 de l’era Open. A la llista hi ha noms fabulosos com Jimmy Connors, Roger Federer, Andre Agassi, John McEnroe o Stefan Edberg. En un aspecte el mallorquí és millor que tots ells: en el seu percentatg­e de victòries. El fet que hagi arribat a aquesta xifra de partits i amb una efectivita­t superlativ­a (82,2% de triomfs en total; 91,5% a la terra batuda, el seu terreny favorit) prova la seva enorme regularita­t i competitiv­itat. Ni tan sols la kriptonita de les lesions ha impedit que el balear s’ubiqui al panteó dels millors. Dels tennistes que han arribat als 1.000 partits només el sempitern Federer gaudeix a les seves vitrines de més trofeus grans (18). Entre els onze la xifra es dispara als 75 títols de primer nivell.

“1.000 partits donen per a molt”, va explicar Nadal. “Per sort, de molts no en recordo res, però es demostra que he gaudit d’una carrera llarga”, va afegir. Una carrera que vol allargar tant com pugui. “No llegeixo gairebé res del que s’escriu de mi, però el meu final el decidiré jo, no pas ningú que escrigui amb un ordinador. En 15 anys tens moments dolents i bons, és impossible ser sempre perfecte”, va sentenciar Nadal. En aquesta etapa de la seva vida profession­al ja no es marca com a principal objectiu estar entre els dos millors del rànquing (és el setè), sinó cuidar el seu calendari per jugar els màxims anys possibles. “Seré a les pistes fins que sigui feliç i suposo que a Roger Federer li passarà el mateix”.

En la seva carrera Nadal s’ha enfrontat amb 254 contrincan­ts. No ha perdut mai contra 176. Dels que s’ha trobat en tres o més partits només Novak Djokovic (2326), Nikolai Davidenko (5-6), Dominik Hrbaty (1-3) i Borna Coric (1-2) poden presumir de tenir un cara a cara favorable amb el mallorquí.

Nadal no és el primer espanyol d’arribar als 1.000 partits. Abans que ell ho va fer l’abnegat David Ferrer, un altre maratonià. En categoria femenina les històrique­s Arantxa Sánchez Vicario i Conchita Martínez també van superar aquesta frontera.

PER SOBRE

Entre el selecte grup de ‘maratonian­s’ el de Manacor presenta el millor percentatg­e de victòries

AMO DEL SEU DESTÍ

“Seré a les pistes fins que sigui feliç; la meva retirada la decidiré jo, no ningú que escrigui amb ordinador”

 ?? RHONA WISE / EFE ?? Rafael Nadal connecta un cop de revés a les pistes de Miami
RHONA WISE / EFE Rafael Nadal connecta un cop de revés a les pistes de Miami

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain